Diyarbakır, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en köklü şehirlerinden biridir. Geçmişten beridir süregelen tarihçesi ile birlikte Asurlular, Urartular, Artuklu ve Osmanlılar gibi birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu sebeple de kültürel anlamda önemli bir yere sahip olan Diyarbakır, bugüne dek ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin izlerini halen taşımaya devam eden bir şehirdir.
DÜNYANIN EN ESKİ ŞEHİRLERİNDEN BİRİDİR
Tarihi 12 bin 500 yıl öncesine dayanan Diyarbakır; kültür, arkeoloji ve tarih meraklılarının adeta akınına uğrayan bir şehirdir. Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Diyarbakır, dört mevsim boyunca ziyaret edilebilir ender kentlerden biridir.
DİYARBAKIR'IN EN MEŞHUR TARİHİ MEKANLARI
Özellikle gezginlerin akınına uğrayan tarihi Diyarbakır, turistler için de vazgeçilmez şehirlerden biridir. Peki, Diyarbakır'a gelmek isteyip de gezecek yerler hakkında kafanızda soru işareti mi var? O halde haberimizde sizler için Diyarbakır'ın en meşhur tarihi mekanlarını sunuyoruz.
DİYARBAKIR'DA GEZİLECEK TARİHİ ALANLAR
Ulu Camii,
Dicle Köprüsü (On Gözlü Köprü),
Diyarbakır Surları,
Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi,
Zinciriye Medresesi,
Hasan Paşa Hanı,
Sülüklü Han (Kazancılar Hanı),
Malabadi Köprüsü,
Hevsel Bahçeleri,
Ergani ilçesi...
Mücadele Gazetesi olarak gelin, hep birlikte Diyarbakır’da gezilecek yerleri birlikte inceleyelim.
DİCLE KÖPRÜSÜ (ON GÖZLÜ KÖPRÜ)
Diyarbakır’ın en ilgi çekici doğal güzelliklerinden biri olan ve Dicle Nehri’nin iki yakasını birbirine bağlayan Dicle Köprüsü, diğer adıyla On Gözlü Köprü halk arasında en çok ziyaret edilen mekanlardan biridir. Tarihi mimari meraklıları tarafından yoğun ilgi gören Dicle Köprüsü, Diyarbakır’ın en bilinen simgesel yapılarından biridir.
ULU CAMİİ
Anadolu’da inşa edilen en eski cami Ulu Camii olarak bilinir. Bu özelliği ile Diyarbakır’ın en çok ziyaret edilen tarihi yapılarından biri olma özelliği taşır. 5. Harem-i Şerif olarak da isimlendirilmektedir. Dağ Kapı ve Mardin Kapı arasında yer alan Ulu Camii ve tarihi surlar, bölgeye 639 yılında gelen Müslüman Araplar tarafından inşa edilmiştir. Öncesinde yerinde Martoma Kilisesi bulunan Ulu Camii, çeşitli çalışmalar ile camiye çevrilmiş; Selçuklular döneminde de uğradığı değişiklikler ile bugünkü halini almıştır.
DİYARBAKIR SURLARI
Diyarbakır’da yerli ve yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen yer olan Diyarbakır Surları, Çin Seddi’nden sonra dünyanın en uzun ikinci sur duvarı olarak bilinmektedir. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Diyarbakır surları yaklaşık 5 kilometre uzunluğunda olan devasa bir yapıdır. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi pek çok medeniyetin izlerini taşıyan Diyarbakır surları, kesme bazalt taşlar ile inşa edilmiştir.
MERYEM ANA SÜRYANİ KADİM KİLİSESİ
Dinlere ve mezheplere öncülük eden Diyarbakır, kültür kardeşliği merkezlerinden biri olması sebebiyle de her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapıyor. Diyarbakır’ın mutlaka görülmesi gereken en önemli şaheserlerinden birisi olan Diyarbakır Kilisesi olarak da adlandırılan Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi tarihseverleri bekliyor.
ZİNCİRİYE MEDRESESİ
Diyarbakır'ın kalbi olan tarihi Sur ilçesinde çok sayıda tarihi yapı ve mimari söz konusudur. Zinciriye Medresesi'dir. Sur ilçesinde bulunan ve hem yöre halkı, hem de turistler tarafından en çok ilgi gören tarihi eserlerden biri olan tarihi Zinciriye Medresesi'nin 1198 ya da 1236 yılında inşa edildiği düşünülüyor.
HASAN PAŞA HANI
Diyarbakır'ın kalbinde bulunan yapılardan biri de tarihi Hasan Paşa Hanı'dır. Ulu Camii’nin doğusunda yer alan ve 1572 ile 1575 yılları arasında inşa edilen Hasan Paşa Hanı, şehrin en benzersiz tarihi yapılarından biridir. İki katlı tasarımı ve geniş avlusu ile klasik Osmanlı mimari özellikleri taşıyan Hasan Paşa Hanı, görkemli sütunlara ve kubbeli şadırvanlara sahiptir.
SÜLÜKLÜ HAN (KAZANCILAR HANI)
Sur ilçesinin gözdelerinden biri de Sülüklü Han olarak bilinen Kazancılar Hanı'dır. 1683 yılında inşa ettirilmiş devasa bir han olarak dikkat çeken Sülüklü Han, kesme ve siyah bazalt taşlar ile inşa edilmiş etkileyici bir mimariye sahiptir.
Eşi benzeri zor görülen bir güzelliğe sahip olan Sülüklü Han, üç katlı tasarımı ve her katında bulunan 10 odasıyla da uzun bir süre boyunca tedavi amacıyla kullanıldığı tarihi kaynaklarda söz edilmektedir.
MALABADİ KÖPRÜSÜ
Silvan'ın gözde ve ender görülen köprülerinden biri olarak bilinen Malabadi Köprüsü, pek çok türkü, şehir ve efsaneye konu olduğu için biliyor olabilirsiniz.
HEVSEL BAHÇELERİ
Dicle Nehri kıyısında, Diyarbakır Kalesi ile Nehir Vadisi Arasında yer alan ve yaklaşık 700 hektarlık verimli bir arazi olan Heysel Bahçeleri, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük kuş cenneti olan ve 180’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapan Heysel Bahçeleri’nde sincap, kirpi, su samuru ve tilki gibi pek çok farklı memeli de barınıyor.
ERGANİ
Diyarbakır’ın bir ilçesi olan Ergani, yerleşik hayata geçen avcı ve toplayıcıların kurduğu ve bugüne gelebilmeyi başarmış ilk yerleşik yerlerden biri. Diyarbakır’ın tarih, kültür ve arkeoloji bakımından başkenti olmayı başaran Ergani, şehir merkezine yaklaşık 45 dakika uzaklıkta yer alıyor. Şehir merkezinden kalkan minibüslerle ya da şahsi aracınız ile ulaşım sağlayabileceğiniz bu ilçe, 9 bin yıllık köklü bir geçmişe sahip olması sebebiyle yoğun ilgi görüyor.
Cilalı Taş Devrinden bugüne gelebilmeyi başarabilmiş tarihi hazinelere ev sahipliği yapan Ergani kubbeli evleri ve büyüleyici manzaraları ile Diyarbakır’da görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Ergani’de mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler aşağıdaki gibidir:
Zülküf Dağı
Peygamberler Dağı
Makam Dağı
Hilar Mağaraları...