Diyarbakır’da özellikle 2024 yılının başından bu yana mobilya ustası sayısından azalma olduğu görüldü. Mobilya satışı yapan ve evkurcular mobilya ustası bulamadığını dile getirdi. Peki Diyarbakır’da neden mobilya ustası azaldı?

Ekonomik nedenlerden ve işsizlikten dolayı birçok vatandaş batıya göç ediyor. Bunlardan biride mobilya ustaları oldu. Diyarbakır’da verilen maaştan memnun olmayan mobilya ustaları 2 katı daha fazla maaş verilen yerlerde çalışmayı tercih ediyorlar.

Diyarbakır’ın yüreği yanıyor! Herkes “Narin” diyor Diyarbakır’ın yüreği yanıyor! Herkes “Narin” diyor

MOBİLYA USTALARI BATIDA DAHA FAZLA MAAŞA ÇALIŞMAK İÇİN DİYARBAKIR’DAN GİTTİLER
Merkez Bağlar ilçesinde mobilya satışı yapan esnaflar mobilya ustası bulamayınca işyerlerinin camlarına mobilya ustası ve çırak aranıyor yazısı asamaya karar verdi. Fakat yine bir sonuç çıkmadığını söylediler. Diyarbakır’da 30 ile 35 bin lira arası çalışan mobilya ustaları verilen maaşı az buldukları için 60 ile 80 bin lira arasında maaş verilen şehirlerde çalışmak istiyorlar. O yüzdende birçok mobilya ustası Diyarbakır’dan gittiği söylendi. Mobilya satışı yapan esnaflar bu durumdan dolayı mağdur olduklarını dile getirdi.

DİYARBAKIR’DA NE MOBİLYA USTASI NE DE ÇIRAK BULUNAMIYOR
Mücadele’ye konuşan bir mobilya satıcısı; “1 yıldır mobilya ustası arıyorum ama bulamıyorum maalesef. Mobilya ustalarının birçoğu İstanbul ve Yalova’ya gittiler. Orada daha fazla maaş aldıkları için orayı tercih ediyorlar. Aslında onlarda haklı ekonomik nedenlerden dolayı onlarda mecbur kalıyor. Fakat bu durum bizi de etkiliyor. Artık bırakın ustayı çırak dahi bulmakta zorlanıyoruz. Gelen çıraklar 2 gün sonra işi bırakıyor. Kimse bu mesleği yapmak istemiyor. 2024 yılı bizim için kötü geçiyor. İşlerde durgun. Mobilya ustalarının Diyarbakır’da kalmalarını onlara çok ihtiyaç olduklarını düşünüyorum. Birçok esnaf mobilya ustası bulmakta zorlanıyor” Diye konuştu

Muhabir: Abdullah AKYOL