Karacadağ eteklerinde doğal kaynak sularıyla yetişen; rengi, aroması ve lezzetiyle ünlü tescilli Karacadağ pirincinde hasat dönemi başladı. Diyarbakır’ın Çınar ilçesi Kılıçkaya Mahallesi ve çevresinde yetiştirilen çeltik, bölgede yaşayan köy halkının geçim kaynağı olmaya devam ediyor. Çeltik ekerek geçimlerini sürdüren çiftçiler, günlük 550 ile 600 lira arasında çalıştırdıkları tarım işçisi kadın ve erkeklerle biçerdöverlerin giremediği engebeli arazide ise asırlık oraklarla hasat alıyor.

TARLADAN SOFRAYA YOLCULUĞU

Tarlada toplanan çeltik daha sonra biçerdövere atılarak sap ile pirincin ayrıştırılması sağlanıyor. Ürün, daha sonra belirlenen yerlerde serilerek güneş altında kurumaya bırakılıyor. Kurutulduktan sonra kabuklarından ayrılması için fabrikalara gönderilen çeltikler, yapılan işlemlerin ardından tüketime hazır hale getirilerek sofralara geliyor.

GÜNLÜK YEVMİYE 550 İLE 600 LİRA

Yaklaşık 20 gün boyunca Bağlar’a bağlı köylerden gelerek çeltik toplayarak para kazandıklarını belirten Süleyman Çelik, "Biçerdöverlerin giremediği taşlık ve eğimli yerlerde evlerimizden getirdiğimiz oraklarla akşam saatlerine kadar pirinç topluyoruz. Çeltik toplayanların günlük yevmiyesinin 550 ile 600 lira arasındadır. Toplanan çeltikleri evlerinden getirdikleri peştamal ile harmana taşıyanların günlük kazancı ise 450 lira. Bu işi genelde kadınlar yapıyor. Kendimiz de bu yıl ilk defa pirinç ektik. Bizimki az olduğu için erkenden bitti. Her sene bu zamanlarda bölgede yaşayan işçiler sabah erken saatlerde pikaplarla çevre ilçelerdeki sezonluk tarla işlerini ücret karşılığı yapmaya giderler. Bunlardan biri de pirinç toplama işi. Akşama kadar durmadan orak ile çeltik toplamak zor olsa da günlük iyi bir kazancımız oluyor” diye konuştu.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik