Diyarbakır’da en çok tercih edilen tescilli örgü peyniri, kilosu 120 liradan 200 liraya kadar çıkarak yüzde 50 zamlandı. Neredeyse her hafta gelen zamlarla birlikte artan peynir, et fiyatlarıyla adeta yarışıyor. Diyarbakır’da, çeşidine göre değişmekle birlikte bir kilo peynir 200 lirayı aşarak kırmızı etle yarışır hale geldi. Kilosu 240 lira olan kırmızı ete ayda bir zam yapıldığı belirtilirken, peynir fiyatlarının son 2 ayda yüzde elli 50 zamlandığı belirtildi. Fiyatların neredeyse haftalık akaryakıt ile güncellendiğini belirten peynirci esnafı ise, vatandaşın eskisi gibi evine peynir alamadığını, alanların da ya gram ya da kalitesi daha düşük fabrika peynirine yöneldiğini söylüyor. Kilogram fiyatı 200 TL'yi aşan Karacadağ peyniri ise, sofralarda adeta lüks yiyecek durumuna geldi.
DİYARBAKIR’DA PEYNİRE BİR AYDA YÜZDE 50 ZAM
Diyarbakır’da en çok tercih edilen tescilli örgü peyniri, bir ayda yüzde 50 zamlandı. İki ay içerisinde kilosu 110 ile 120 liraya satılan peynirin fiyatı 200 lirayı aştı. Peynirciler Çarşısı’nda tescilli örgü peyniri 200 liraya satılırken, fabrikadan gelen az yağlı peynir ise 160’ya satılıyor. Örgü peynirinin sürekli zamlandığını belirten peynirciler, vatandaşın çareyi ya gramajla ya da düşük kaliteli fabrika peyniri alarak bulduğunu söylüyor.
“PEYNİR FİYATLARINDA YÜKSELME SÜRECEK”
Fiyatların neredeyse 15 günde bir 10 lira zamlandığını belirten peynirci esnafı Mahmut Ayaz, “2 ay önce Karacadağ örgü peynirini 110-120 lira arasında veriyorduk. Şu an 200 liraya veriyoruz. İki ay içinde fiyatlar birden yükseldi. Peynir fiyatları süt ve akaryakıt fiyatlarından kaynaklı böyle yükseliyor. Böyle olunca üretimde bir azalma, fiyatlarda yükselme olacak” dedi.
“FİYATLAR ARTINCA SATIŞLAR DÜŞTÜ”
Son bir yılda fahiş bir şekilde artan peynir fiyatları, peynir satışlarının düşmesine neden oldu. Geçen yıllarda 10 kilogram peynir alan vatandaşın bunu 5 kilogram, 5 kilogram alanların ise 2,5 kilograma düşürdüğünü belirten peynirci esnafı, peynir fiyatının kış aylarında 260 lirayı bulabileceğini söylüyor.
“HAYVANCILIK SEKTÖRÜ BİTME NOKTASINA GELDİ”
Yıllardır köylerden hayvan alım satımı yapan tüccar Fethi Çelik, “20 yılı aşkın bir süredir köylerde hayvan alım satım işi yapıyorum. Korona dönemi, deprem derken son dönemlerde hayvancılık sektörü bitme noktasına geldi. Diyarbakır’da bazen kesim için hayvan bulamazsak Mardin, Urfa taraflarından alıyoruz. Akaryakıt pahalılaştı ama oradan almak zorunda kalıyoruz. Son zamanlarda özellikle hayvan sahipleri, hayvanlarını pikap ya da kamyonlara yükleyip batı illerine götürüyor. Çiftçinin batı illerini terci etme sebebi, fiyatların orada daha pahalı olması. Böyle olunca kesim az oluyor. Bu da ister istemez fiyatlara yansıyor. Eskiden belli zamanlarda zam gelirdi. Şimdi daha kısa sürede zam geliyor” ifadelerini kullandı.
ETİN KİLOSU 240 LİRA!
Kesimin az olduğu için et fiyatlarının 240 liraya yükseldiğini söyleyen bir kasap esnafı ise, “Diyarbakır serbest piyasa. Bundan bir ay önce etin kilosu 220 liraydı. Şimdi 240 lira. Süt ve peynir fiyatları daha çok artıyor. Şu an dışarıda örgü, otlu peynir fiyatı da neredeyse 220 lira. Marketlerde et fiyatlar daha yüksek. Her şey pahalı olduğu için kırmızı et fiyatları artık çok normal geliyor. Diğer sektörlere göre son dönemde ette durgunluk var. Eskiden ete belirlenen dönemde zam gelirken, şimdi ayda bir geliyor. Akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar olmasa kırmızı ette belirlenen dönemler dışında etiket değişikliği olmaz. Vatandaş, çareyi az almakla buluyor” diye konuştu.
Haber: Remziye ÇELİK