Son zamanlarda altın fiyatlarında yaşanan artış, vatandaşı altına bire bir benzerliği olan imitasyona yönlendirdi. Çoğunlukla Çin'den ithal edilen imitasyon takılara ilginin arttığını söyleyen esnaf Sedat Esmer, özellikle kadınların takıya olan ilgisinden dolayı son zamanlarda satışın da arttığını belirtti.

Daha çok kadın ve düşük bütçeli vatandaşın imitasyon takı tercih ettiğini söyleyen esnaf Esmer, “Örneğin bir alyans 30 lira. Alyansa 30 lira vermek vatandaşın gözüne gelmez. İmitasyon bu yüzden de tercih ediliyor. Kadınlar aksesuar seviyor. Alamayanlar için bire bir altınla aynı olduğu için imitasyonu tercih ediyorlar” diye konuştu.

“İMİTASYON TAKI ALMA KÜLTÜRÜ YAYGINLAŞTI”

İmitasyon ürünlerinin daha çok bütçesi düşük vatandaşın tercih ettiğini belirten esnaf Sedat Esmer şöyle konuştu:

"Altın fiyatlarının artması ile imitasyona ilgi arttı. Hırsızlık olaylarının fazla olması da imitasyona ilgiyi artırdı. Mağdur olan vatandaş gelip alıyor. İmitasyon takı alma kültürü yaygınlaştı. İki yıldır imitasyon işinde de artış oldu. İmitasyon ürünlerde aşırı bir tüketim var. Vatandaş ortalama 90 ile 100 lira bir küpe ya da bileklik alır, bir sene sonra attığında gözüne gelmez. Özellikle gelenek haline gelen takılar, çeyrek, yarım altın, kemer gibi Diyarbakır'da halkın en çok ilgi gösterdiği ürünlere talep var. İmitasyon ürünlerin çoğu bize Çin'den geliyor. Yüzde beşlik bir oran ülkeden geliyor. Örneğin bir alyans 30 lira. Alyansa 30 lira vermek vatandaşın gözüne gelmez. İmitasyon bu yüzden de tercih ediliyor. Kadınlar aksesuar seviyor. Alamayanlar için bire bir altınla aynı olduğu için imitasyonu tercih ediyorlar. Ürünlerin çoğunun ömrü uzun. Düzgün bir şekilde kullanıldığında birkaç yıla kadar bozulmadan kullanılabilir.”

Torunu için imitasyon bilezik alan bir vatandaş ise, "Torunum için altın alacak param yoktu. Ben de sevindirmek için sahtesini aldım. Daha önce de imitasyon ürün alıyordum. Oradan biliyorum imitasyonu." Diye konuştu.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik