Bütün dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını nedeniyle düğünlerin ve organizasyonların yapılamaması çiçekçi esnafının zor günler geçirmesine neden olmuştu. Bu yıl düğün sezonunun açılmasıyla birlikte çiçekçiler yoğun bir çalışma dönemine girmeyi beklerken araya bu kez de cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri girdi. Diyarbakır’da seçimlerin çiçek satışlarını durdurduğunu belirten çiçekçi esnafı ise sürecin bitmesini ve işlerin yoluna girmesini bekliyor.
“SEÇİMDEN DOLAYI DURGUNLUK VAR”
Seçimden dolayı çiçek satışlarında azalma olduğunu söyleyen Turgay Canlı, “Çiçek satışlarında ve düğünlerde seçimin vermiş olduğu bir durgunluk var. Genel olarak bir istikrarsızlık var. Kız isteme buketlerinin ortalama fiyatları 400-500 arası. Daha özel çiçekler için bu fiyat 750-3000 TL’yi de buluyor. Yaz aylarında canlı gül daha uygun oluyor. Kışın ise seralarda yetiştiği için fiyatlar yüksek. Sebebi ısıtma maliyeti, ürünün daha az olması. Canlı çiçek yapay çiçeğe göre daha uygun. Çünkü canlı çiçek ülkemizde üretiliyor. İthal edilen ürünlerde ise fiyatlar yüksek oluyor.” Dedi.
“DÜĞÜN SEZONU OLMASINA RAĞMEN…”
30 yıldır çiçekçilik işiyle uğraştığını söyleyen esnaf Ethem Yıldırım, “Satışlarımız düğün sezonu olmasına rağmen çok az. Piyasada seçimden dolayı bir durgunluk var. Özellikle bizim satış yapacağımız döneme denk geldi. Tam düğün sezonu. Ekonomik krizden en çok etkilenen çiçekçilik sektörü oldu. Ürünü pahalıya alıp, ucuza satıyoruz. Kız isteme buketinin maliyeti kullanılan ürünlerin kalitesine ve işçiliğe göre değişiyor. Yapay çiçekler daha uzun ömürlü olduğu için daha pahalı oluyor. Çiçekler, Adana, Antalya, Yalova ve Ankara gibi çeşitli illerden geliyor. İsteme buketleri gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Sadece özel günlerde değil, normal günlerde de alınıyor. Seçimlerden kaynaklı bir durgunluk var. Ondan önce sezon açılmıştı.” Diye konuştu.
“SEÇİMİ ANNELER GÜNÜNE ALMALARI İŞLERİ ETKİLEDİ”
Seçimlerin Anneler Gününe alınmasının kendilerini etkilediğini belirten Abdullah Akgül şöyle konuştu: “Düğün sezonundan bir beklentimiz yok. Son dönemlerde fiyatların tavan yapması bizleri olumsuz etkiliyor. Seçimlerin anneler gününe alınması da akıl karı değildi. Beklediğimiz bir gündü. Eskiden bir ay içerisinde birçok müşteri isteme çiçeği hazırlatırdı şimdi ayda birkaç iş alıyoruz. Bir gülün fiyatı bir ekmek arası ile eşdeğer olmuş durumda. Özel günlerde bize hammadde daha pahalı geliyor.”
“EKONOMİK SIKINTILARIN GEÇMESİNİ BEKLİYORUZ”
Yıllardır çiçekçilik yaptığını söyleyen esnaf Yalçın Yamaç ise şöyle konuştu: “Seçim arifesinden beri çiçek satışlarında durgunluk var. Müşterilerde de tedirginlik var. Alım gücü düştüğü için insanlar almaya çekiniyor. Haziran da eski müşteri potansiyelini yakalamak tek temennimiz. Ekonomik sıkıntıların geçmesini bekliyoruz. Pandemiden yana zor bir süreçten geçiyoruz. Pahalılıktan önce 100 liraya çok güzel bir isteme buketi hazırlanırken, şimdi bu fiyat baya arttı.”
Haber: Remziye ÇELİK