Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde bulunan tarihi Marangozcular Çarşısı bakımsızlıktan hem yıkılmak üzere hem de tarihi çarşıda hareketlilik azaldı. Esnaflar çarşının yapılış tarihinden bu yana hiçbir bakımın ve yenilememenin olmadığını söyledi. Restore edilmeyen ve unutulmaya mahkum kalan tarihi çarşıda esnaflar bir bir kapatıyor.

İşte Diyarbakır’ın tadıyla meşhur kış kavunu! İşte Diyarbakır’ın tadıyla meşhur kış kavunu!

BİR TARİH YOK OLUYOR
Sur ilçesi Dabanoğlu Mahallesi Miras Sokakta bulunan ve yıllara meydan okuyan Marangozcular Çarşısında dükkanlar bir bir kapanıyor. Bir süre önce en gözde çarşılardan biri olan yerde şimdilerde kimseler kalmadı. Bir çok dükkan sahibi bakımsızlıktan kapattı bir çoğu da ya emekli oldu ya da vefat etti. 20 den fazla dükkanın bulunduğu yerde aktif olarak sadece 4 tane kaldığı söylendi. 

TARİHİ ÇARŞI RESTORE EDİLMELİDİR
Mücadele gazetemize konuşan tarihi çarşı esnafı Mehmet Can, “Benim yaşım 75, küçüklüğümden beridir bu işi yapıyorum. Küçüklüğümden beridir burası aynıdır. Bu zamana kadar bu tarihi çarşıya bir çivi bile çakılmadı. Zamanında belediye burayı kapatacaktı bizler ayaklandık engel olduk. Sonra Turizm Bakanlığı bu işe el attı. Sağ olsunlar kapanmasına engel oldular. Küçüklüğümden beridir fırın küreği yapıyorum. Mardin’e, Uludağ’a, Bingöl’e, Mazıdağ’a, Muş’a her yere fırın küreği veriyorum. Burada artık kimse kalmadı. Eskiden burada Ermeniler vardı. Şimdi ise sadece çıraklar ve kalfalar kaldı. Sadece usta olarak ben kaldım. Şuanda sadece açık dükkan 4 tane kaldı. Bunun nedeni de artık makineler çıktı. Bizim yaptığımız hepsi el işidir. O yüzden herkes makineye yöneldi. Burada Diyarbakır’ın en meşhur kürsülerini yapıyoruz. Ama dediğim gibi makineler çıktığı için artık herkes makinelerde yapıyor. O yüzden işlerimizde azaldı. Bundan dolayı çoğu dükkan kapattı. Bizler tarihi çarşının yeniden kazanılmasını istiyoruz. Tarihi çarşının restore edilmesi gerekiyor. Sonuçta tarihi çok eski bir çarşıdır. Bakım yapılırsa eskisi gibi olacağından hiçbir şüphem yoktur. Bir çok dükkanın kapatılmasının en sebeplerinden biri de bakım yapılmamasıdır” Diye konuştu

ESKİDEN BURADA ERMENİLER VARDI 
Esnaflar daha önce hiç restore edilmediğini söyleyerek tarihi çarşının ayakta kalması için yetkililerden yenileme talebinde bulundular. Daha önce de birçok kez ayaklanan esnafın derdine çare bulan olmadığı söylendi. Bu mesleği Ermenilerden öğrendiklerini, günümüze kadar gelen bu mesleği gelecek nesillere aktarılmasını isteyen esnaf belediyeden tarihi çarşının restore edilmesi ve gerekli bakımlarının yapılmasını talep ettiler.

Muhabir: Abdullah AKYOL