Dünya genelinde ve Türkiye’de kanser hastalığı büyük bir hızla artmaya devam ederken, özellikle kadınlarda meme kanseri de en sık görülen hastalıklardan biridir. Kanser hastalığında erken tanı ve tedavi ise çok önemlidir. Tüm ülkede tarama programları ve erken tanı yoluyla tedavi hizmetlerine hızlı erişilmesi de hayati önem taşımaya devam ederken, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) bu süreçte önemli rol bir oynamaktadır. Peki, Diyarbakır’da KETEM var mı? Diyarbakır'da kaç tane KETEM hizmet veriyor? İşte Diyarbakır’da bulunan KETEM’ler…

KETEM NEDİR? KETEM ÜCRETSİZ Mİ HİZMET VERİYOR?

Meme kanseri, ülkede kadınlarda en sık görülen kanserdir. Erken evrede tespit edilmesi mümkün olan bu kanser ile mücadelede toplumun bilgilendirilip, bilinçlendirilmesi önemlidir. Türkiye’de her 8 kadından biri meme kanserine yakalanmakta olup, olguların büyük bir bölümü geç evrelerde teşhis edilmektedir. Kadınlarda ölüme yol açan kanser türleri arasında ilk sırada yer alan meme kanserinden korunmada erken teşhis hayati önem taşımaktadır. Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Danışmanlığı Merkez büyüklüğü ve donanımı göz önüne alınarak kanser tarama, danışmanlık, eğitim faaliyetleri yürütülür. Bu faaliyetler için hedef nüfus göz önüne alınarak yıllık faaliyet planı hazırlanır. Ulusal kanser tarama standartlarına göre toplum tabanlı meme kanseri taraması kapsamında 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir ücretsiz olarak Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi olan KETEM’lerde mamografi çekimi yapılmaktadır.

DİYARBAKIR’DA KAÇ KETEM VARDIR?

4’ü merkez 17 ilçeye sahip Diyarbakır’da toplamda dört Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) bulunmaktadır. Diyarbakır’ın Yenişehir, Kayapınar, Bağlar ve Bismil ilçelerinde birer KETEM merkezleri bulunmaktadır. Kentte yaşayan yurttaşlar KETEM merkezlerine giderek ücretsiz kanser taraması yapabilmektedir. Tarama programları ve erken tanı yoluyla tedavi hizmetlerine hızlı erişilmesi, kanserle mücadeleye ciddi katkılar sunar.

Diyarbakır'da dikkat çeken eğitim: Çocuk kimdir? Diyarbakır'da dikkat çeken eğitim: Çocuk kimdir?

İşte Diyarbakır'daki KETEM’lerin iletişim numaraları:

Yenişehir KETEM (0412 223 7123

Kayapınar KETEM (0412 502 7950)

Bağlar KETEM (0412 226 4225

Bismil KETEM (0412 415 2310)

Muhabir: Remziye ÇELİK