Diyarbakır’da yaz aylarına girilmesine rağmen sebze-meyve fiyatları hala cep yakıyor. Çarşı ve pazarlara alışveriş için çıkan vatandaşlar çoğu zaman tezgahların yanından geçip gidiyor. Ya da gramla alışveriş yapmak zorunda kalıyor.
“KUYUMCUYA GİDER GİBİ PAZARA GİDİYORUZ”
Diyarbakır’da pazarın çok pahalı olduğunu ifade eden bir vatandaş, “Diyarbakır’da şu an kuyumcuya gider gibi pazara gidiyoruz. Eskiden biz bu parayla kuyumcuya giderdik. Ama inanın şu anda pazarda bile bin 500-2000 liranın altında istediklerimizi bile alamıyoruz. Eskiden 3-4 kilo aldığımız şeyi biz şu anda 250 gram ya da yarım kilo bu şekilde alıyoruz. Bazen istediğimiz her şeyi de tam anlamıyla alamıyoruz. Mesela meyveler çok uçuk fiyatta. Mevsim sebzeleri keza aynı şekilde. Gerçekten de çok zor. İnsanlar karnını doyurma peşinde. Şu an değil ki başka şeyleri alalım insanlar pazarın tamamını pazar yapamıyor. Karnını doyuramıyor” diye konuştu.
“TADIMLIK ALIYORUZ”
Mevsimi olmasına rağmen birçok ürünün hala çok pahalı olduğunu söyleyen bir başka vatandaş ise, “Kışa göre pazar fiyatları biraz düşmüş gibi ama değişen bir şey yok. Pahalı. Her dönem kendine göre pahalı. Mecburuz ne yapalım. Yemeğe mecburuz. Giyiminden kısabiliriz ama yemekten kısamıyoruz. Evde çoluk çocuk yemek pişirmek gerek. Yeni ürün çıkıyor almak istiyorsun. Tadımlık alıyoruz. Yarım kilo ya da bir kiloyu tamamlamıyorum. O şekilde alıyorum” dedi.
“ARTIK ÇARK DÖNMÜYOR”
Emekli olduğu halde pazarda esnaflık yaptığını söyleyen bir başka esnaf, “Ben geçen sene bu tezgahı açıyordum. Benim giderim günlük 600-700 liraya mal oluyordu. Şimdi aynı tezgah, 2 bin liradan aşağı değil. Ne kadar çarkın döndüğünü söylesek de dönmüyor. Şu an emekliyim ve çalışmak zorundayım. Çalıştığım halde yine zorla geçiniyorum. Allah yardım etsin” diye konuştu.
“KURBAN BAYRAMINDAN SONRA FİYATLARIN GERİLEMESİNİ BEKLİYORUZ”
Diyarbakır’da kış boyunca zam şampiyonu olan ürünün biber olduğunu söyleyen bir pazarcı, “Diyarbakır’da biber fiyatı 80 lirayı gördü. Patlıcan 70 lira, salatalık 50 ile 60 liraya kadar çıktı. Bunun sebebi havaların soğuk olması ve maliyetlerin yüksek olması. Masraflarımız ağır, maliyetler yüksek. Domatesi geçen sene 5 liraya verirdik şu anda en kötü domates 12 ile 15 lirayı buldu. Kurban bayramından sonra Diyarbakır’da yerli zamanı başlıyor. Bu yüzden fiyatların biraz daha gerilmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“KARA DEPO OLAYLARI YÜZÜNDEN SEBZE-MEYVE FİYATLARI ARTIYOR
Meyve ve sebzelerin depolandığını belirten bir esnaf ise sözlerini şöyle sürdürdü: “Vatandaşımız bir sıkıntı yok yani ne kadar yükselirse yükselsin ona göre maaşlar da yükseliyor, ekonomimiz de ona göre yükseliyor. Bugün sebze-meyve fiyatlarının yükselmesinin sebebinin başlıca nedeni bir kara depo ve akaryakıt fiyatları. Müdahale edilmediği sürece hiçbir şeyde fiyat düşmez. Kara depo dediğimiz olay bütün meyveleri stoklama yapıyorlar, donduruyorlar. Belli bir derecesi vardır. Ne zaman fiyat yükselse, ürünler o zaman piyasaya sürülüyor. Çiftçinin belki pek Kazancı olmaz ama aracıların aşırı derecede bir kazancı vardır. Bize gelene kadar on misli artıyor.”