Diyarbakırlı kayıp Rojin Kabaiş için yeni gelişme! Diyarbakırlı kayıp Rojin Kabaiş için yeni gelişme!

Yöre halkı tarafından özellikle yaz aylarında en sık tüketilen yemeklerin başında patlıcan dizme adı verilen lezzet geliyor. Yaz aylarında akşam yemeklerinin bir klasiği haline gelen patlıcan dizme Diyarbakır’a özgü versiyonları var. Özellikle yaz aylarında bu denli popüler olmasının en önemli sebebi ise yaz sebzeleriyle hazırlanıyor olması. Peki, patlıcan dizme nasıl yapılır, patlıcan dizme yemeği zor mudur? İşte patlıcan dizme yemeği hakkında herşey…

DİYARBAKIR’IN TENCERE YEMEĞİ: PATLICAN DİZME
Diyarbakır’da eski usul tencerede pişen yemeklerden biri olan patlıcan dizme yemeği, ana malzemesi patlıcan kıyma, domates, biber ve yöreye özgü baharatlar ve salçalar ile harmanlanarak daire şeklinde dizilen patlıcanların aralarına yerleştirilerek yapılan bir yemektir. Günümüzde teknolojinin ve hayat şartlarının dağişmesiyle fırınlarda da yapılmaktadır. Yapım tarzı olarak karnıyarık ve musakkaya benziyor olsa da lezzet açısından oldukça farklıdır. Patlıcan dizme, a hizmet veren yerel tezgahlarda ve restoranlarda da bulmak mümkün. Patlıcan dizme, kente özgü yapılan yayık ayranı ile birlikte tüketilir.

Patlıcanlı Dizme Tarifi
Duvaklı pilav tarifini paylaştık. Şimdi de Patlıcanlı Dizme nasıl hazırlanır sizlerle ayrıntılı bir şekilde paylaşacağız.
Malzemeler
1 kg patlıcan
500 g kıyma
1 soğan
Yarım demet maydanoz
Tuz
Karabiber
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Sosu için
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı su

Patlıcan Dizme Nasıl Yapılır?
Patlıcanları alacalı soyun ve iki santim kalınlığında doğrayın. Kıymayı bir kaba alın. Rendelediğiniz soğan, ince kıydığınız maydanoz tuz ve karabiberi ilave edip yoğurun. Harçtan, cevizler büyüklüğünde parçalar kopartıp köfteler hazırlayın.

Yuvarlak bir fırın kabına, bir patlıcan bir köfte olmak üzere yan yana diklemesine dizin. Üzerlerine zeytinyağı gezdirin. Salça ve suyu bir kasede ile karıştırıp köfte ve patlıcanların üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 35-40 dakika pişirin. Sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

Kaynak: Haber Merkezi