Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan zeytin, faklı şehirlerde yetişme alanına sahiptir. Hasat zamanı bölgeden bölgeye farklılık gösteren sofralık yeşil zeytin, tezgahlardaki yerini almaya başladı. Tezgahtan alındıktan sonra evde kırma işlemi ve kurulma işlemine kadar zahmetli bir hazırlık süreci olan yeşil zeytin, özellikle kalabalık ve dar gelirli ailelerin en çok tercih ettiği seçenek arasında yer alıyor. Diyarbakır’da da çarşı pazarlardaki tezgahları dolduran yeşil zeytinin kilosu bu yıl 50 liradan satılıyor. Zeytin fiyatlarının girdi maliyetlerinden arttığını söyleyen esnaflar, vatandaşın eskisi gibi zeytin almadığını söylüyor.
GİRDİ MALİYETLERİ ZEYTİN FİYATLARINI DA ETKİLEDİ
Yeşil zeytin satışı yapan çarşı esnafı, ekonomideki girdi maliyetlerinden dolayı zeytin fiyatının da önceki yıllara göre yükseldiğini belirtiyor. Geçen sene kilosu 20-25 lira arası satılan yeni mahsul yeşil zeytinin kilosu bu yıl 50 liradan başlıyor. 20 yıldır merkez Sur ilçesi Melih Ahmet Caddesinde esnaflık yapan Hamit Biçer, her yıl ekim ayının ilk haftalarında Hatay’dan getirdikleri yeni mahsul yeşil zeytinleri dükkanlarında bir ay boyunca sattığını söylüyor. Zeytin satışlarının geçen seneye göre yarı yarıya düştüğünü söyleyen Biçer, satışların düştüğünü belirtiyor.
KİLOSU 50 LİRA
Yaşanan zamların yeşil zeytin fiyatlarını da etkilediğini belirten esnaf Hamit Biçer, “Yeşil zeytin bize Hatay’dan bu zamanlarda geliyor. Bir ay boyunca her yerde bulunabilir. 20 yıldır bu civarda esnaflık yapıyoruz. Başka ürünler de satıyoruz. Zeytinin kilosunu geçen sene 20 liraya veriyorduk. Bu sene 50 liraya kadar yükseldi. Yüksek maliyetlerden dolayı 30 lira kadar bir zam geldi. Aslında diğer ürünlere göre normal. Ancak bizim açımızdan ve vatandaş açısından yüksek. Satışlar geçen seneye oranla yarı yarıya düştü. Geçen sene günde zeytin almaya gelen müşteri sayısı ve sattığımız üründen satışların ne kadar olduğunu anlayabiliyoruz. Vatandaşlar eskisi gibi zeytin almaya gelmiyor” diye konuştu.
ZEYTİN NASIL KURULUR?
Zeytin kurma işleminin de zorlu bir süreç olduğunu belirten Biçer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Zeytin kurma işi zahmetli ve zorlu bir iştir. Ancak vatandaşlar zeytinleri hazır almak yerine kendileri yapmak istedikleri için onlar için normal bir iş. Yapılış olarak da, aldığımız zeytinleri evde kırma işi yapıldıktan sonra, geniş kaplara alıyoruz. Üzerini kapatacak kadar su dolduruyoruz. Beş günde bir o suyu değiştiriyoruz. Bu şekilde 3 kez o suyu yeniliyoruz. Genelde bilinen zeytinlerin tatlı su dolu kaplarda olgunlaştırdıktan sonra kurulması ama biz tuzlu suda olgunlaştırmayı tavsiye ediyoruz. Tuzlu olsa daha iyi olur. Hiç yumuşama olmaz. Üçüncü sudan sonra hazırladığımız tuzlu suda bidonlarda zeytin kurma işlemini tamamlıyoruz. 10 kilo zeytine 1 kilo tuz olacak şekilde ayarlıyoruz. Tuz oranı yüksek oldukça zeytinde bozulma ve yumuşama olmaz.”
Haber: Remziye ÇELİK