DKVD’den yapılan paylaşım şöyle: “Hevsel Bahçeleri’nindeki kadın ırgatların yani ‘aşefçiler’in bir zamanlar bahçelerdeki en önemli iş gücünü oluşturduğunu biliyor muydunuz?
HEVSEL’İN IRGAT KADINLARI
Kenti besleyen bahçelerde yetişen sebzeleri, meyveleri ve çeşit çeşit otları bahçelerde az bir ücretle çalışan ırgat kadınlar yani ‘aşefçiler’ toplardı. Gün batımından önce yüklendikleri sebze torbalarıyla iki büklüm Mardinkapı yokuşunu çıkar, topladıkları ürünleri bahçe sahibi adına çarşıdaki sebzecilere, komisyonculara teslim ederdi.
HASARLI ÜRÜNLER AŞEFÇİ KADINLARIN
Aşefçi kadınların, çalıştıkları bahçelerdeki hasarlı, ıskarta ürünleri kendileri için toplama hakkı vardı. Bahçe sahibinin sebzelerini çarşıda teslim edip buradan seyyar pazarlara giderek kendileri için topladıkları hasarlı sebze, meyve ve otları dar gelirli halka ucuza satarlardı.
HOŞ KOKULU OTLAR
Aşefçilerin sattığı ürünler arasında hoş kokulu otlar da bulunurdu. Delibardağan, Naneçuçe, Kazayağı, Dereotu, Ağbandır, Acice, Tolık, Pırpırım gibi otlar bu otların en bilinenleriydi.
AŞEFÇİLER SOKAĞI
Aşefçiler, önceleri Buğday Pazarı ile Melikahmet Caddesi arasındaki Eski Samanpazarı Sokağında toplanırdı. Buralar pasajlara dönüşünce Süleyman Nazif Mahallesindeki Maliki Ejder Camisi’nin olduğu Ocak Sokağa taşındılar. Günümüzde bu sokak halk arasında hâlâ ‘Aşefçiler Sokağı’ olarak anılmaktadır.” (Haber Merkezi)
Hevsel Bahçeleri’nindeki kadın ırgatların yani ‘aşefçiler’in bir zamanlar bahçelerdeki en önemli iş gücünü oluşturduğunu biliyor muydunuz? pic.twitter.com/Qy3NlXG7tp
— Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Derneği (@dkulturtabiat) September 29, 2023