Diyarbakır Yenişehir İlçesinde Mayıs 2018’de yapılan ve beş yıldır hizmete açılan Eski Hal Yeni Cami ve Kur’an Kursu’nun dış cephesinin duvarındaki beyaz mermer taşları, iddiaya göre; 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde olumsuz etkilendiği için mermer taşlarının aralarında zamanla boşluk ve şişmeler meydana geldi. Oluşan bu boşluk ve dışa doğru şişmeler nedeniyle düşme tehlikesi teşkil eden mermer taşları, Yenişehir İlçe Müftülüğü’nün bilgisi dahilinde sökülüp indirildi.

VATANDAŞLAR İÇİN TEHLİKE ARZ EDİYORDU

Cami dış cephe duvarının aralarında boşluk oluştuğu için dışa doğru şişen beyaz mermer taşlarının her gün buradan geçen vatandaşların hayatını tehlikeye düşürdüğünü savunan 73 yaşındaki emekli imam Harun Şanlı, bu tehlikenin bertaraf edilmesi için düşme riski olan mermer taşlarını vinç vasıtasıyla dün sökülüp indirildiğini söyledi.

Diyarbakır’da Cumartesi günü altın fiyatları belli oldu! Diyarbakır’da Cumartesi günü altın fiyatları belli oldu!

YENİLERİ VURULSUN

Aynı zaman da cami imamının yokluğunda cemaate namaz da kıldırdığını dile getiren emekli imam Şanlı, mermer taşları düşürüldüğü için görüntüsü bozulan caminin duvarına bir an önce yeni mermer taşlarının vurulup monte edilmesini istedi.

 

YENİŞEHİR MÜFTÜLÜĞÜ MÜCADELE’YE KONUŞTU

Eski Hal Yeni Cami ve Kur’an Kursu’nun dış cephe duvarındaki mermer taşlarının sökülüp indirilmesine ilişkin telefonla görüştüğümüz Yenişehir İlçe Müftülüğü, söz konusu caminin dış cephe duvarındaki mermer taşlarının arasında oluşan boşluğun, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerden kaynaklandığını düşündüklerini belirtti.

YENİŞEHİR MÜFTÜLÜĞÜ’NDEN AÇIKLAMA

Eski Hal Yeni Cami ve Kur’an Kursu’nun yapılan hasar tespit raporunun ‘sağlam’ olduğu bilgisini veren Yenişehir Müftülüğü şu açıklamayı yaptı:

“Caminin dış cephe duvarlarının arasında oluşan boşlukların 6 Şubat’taki depremlerden kaynaklandığını düşünüyoruz. Herhangi bir işçilik ya da usta hatası yok.  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce söz konusu camimize sağlam raporu verilmiştir. Cami duvarındaki mermer taşları tehlike arz ettiği için müftümüzün bilgisi dahilinde cami imamı tarafından vinç ve bir duvar usta çağrıldı. Vinç aracılığıyla duvarları kontrol eden duvar ustası, tehlike arz eden mermer taşlarını söküp indirdi. Hatta bu duvarın yapılması için belediye başkanlığı ile de iletişime geçtik. Mermer taşları vatandaşların başına düşmesin diye müftümüzün bilgisi dahilinde kontrollü bir şekilde düşürüldü. Camilerde büyük bir tehlike arz eden durumlar olduğu zaman cami imamları tehlikenin bertaraf edilmesi için hem yetkilidir hem de müdahale edebilir. İnşallah yakın zamanda camimizin duvarına yeni mermer taşları vurulacak.”

Haber: Orhan YALÇIN

Editör: Orhan Yalçın