Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 20 Mart 2021'de yayımlanan Resmi Gazete'de, Diyarbakır Kulp’a bağlı Şenyayla bölgesinin Muş'a bağlanmasına karar verildi. Şenyayla bölgesinin Muş'a bağlanmasına karar verilmesiyle birlikte Diyarbakır'ın il sınırı da değişti. Kararnameyle birlikte bazı köylerin bir kısmı Muş’a bağlanırken bir kısmı ise Diyarbakır Kulp’ta kaldı.

Serhat ErenHalkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Şenyayla bölgesinde ciddi bir ağaç ve orman kıyımı yaşandığını ve bu eylemlerin Orman Kanunu’na göre suç teşkil ettiğini belirterek, konuyu Meclis’e taşıdı.

Eren, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın cevaplaması istemiyle verdiği önergede şu ifadelere yer verdi:

Memur Sen, Diyarbakır’da çıkarılan işçileri ziyaret etti! Memur Sen, Diyarbakır’da çıkarılan işçileri ziyaret etti!

“Tarafıma iletilen bilgilere göre 2021 yılında cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Diyarbakır ilinden alınıp, Muş iline bağlanan Şenyayla bölgesinde ciddi bir ağaç ve orman kıyımı yaşandığı belirtilmektedir. Geçmişte de çatışma, karakol-kalekol yapımı ve güvenlik bölgesi gibi bahanelerle ormanların yakıldığı bölgede son dönemlerde ağaçların kesildiği ve bölgenin ormansızlaştırıldığı bilinmektedir. Bilindiği gibi Anayasa’nın 169. Maddesindeki ormanların gözetiminin devlete ait olduğu, ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilmeyeceği hükmüne rağmen devletin gözetiminde yapılan bu ekolojik tahribat hem bölgenin doğasına hem de sosyolojik yapısına zarar vermektedir. Bu eylemler aynı zamanda Orman Kanunu’na göre suç teşkil etmektedir.
Bu bağlamda; 
1. Şenyayla bölgesindeki ağaç kıyımının farkında mısınız?
2. Anayasa’nın 169. Maddesini ihlal eden ve Orman Kanunu’na göre suç işleyen kişi ve kurumlar hakkında idari ve yasal işlem başlatacak mısınız?
3. Son 3 yılda Şenyayla bölgesinde kaç ağaç kesimi yapılmıştır? Bu ağaçlar hangi kanun ve yasaya dayanarak kesilmiştir?
4. Orman tahribatı sırasında hangi kurum veya kuruluşlar tarafından ne tür izinler verilmiştir? Bu izinlerin verilme süreci nasıl işlemiştir?
5. Orman tahribatının çevresel etkileri ve ekolojik sonuçları konusunda hangi önlemler alınmıştır?
6. Söz konusu orman tahribatıyla ilgili olarak hangi denetim mekanizmaları devreye sokulmuştur ve bu denetimler hangi sonuçları doğurmuştur?
7. Orman tahribatının yerel halkın yaşamına ve geçim kaynaklarına etkileri nasıl değerlendirilmektedir?
8. Orman tahribatının sosyal, ekonomik ve kültürel sonuçları konusunda hangi değerlendirmeler yapılmıştır ve alınan önlemler nelerdir?
9. Tarafıma iletilen görüntülerde bölgenin ormansızlaştırıldığı açıkça görülmektedir. Bölgenin yeniden ormanlaştırılması için yürütülen herhangi bir çalışma var mıdır?”

Kaynak: Haber Merkezi