Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen 2. Sur Kültür Yolu Festivali çerçevesinde tarihi geçmişiyle bilinen Sur ilçesindeki Paşa Hamamı’nda 4 bin yıllık formül ile elde edilen kokular, sergilenmeye devam ediyor. Mezopotamya, Roma, Mısır, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerindeki kokular, yapay zeka ile canlandırılıp ziyaretçilerine sunuluyor. Paşa Hamamı’ndaki sergiyi görmeye gelen ziyaretçiler ise sergiye hayran kaldıklarını belirtiyor.
Dünyanın ilk kadın kimyageri olarak tanımlanan Tapputi'nin 3200 yıl önce kil tabletlere Akadça yazdığı parfüm formüllerinden elde edilen koku, Mezopotamya kokusu olarak “Kokularıyla İz Bırakan Mezopotamya” sergisinde sergilenmeye devam ediyor. Koku sergisini ziyarete gelen ziyaretçiler ise, sergiyi beğendiklerini söylüyor. Koku sergisi festival boyunca ücretsiz olacak.
“KOKULAR ÇOCUKLUĞUMA GÖTÜRDÜ”
Kokuların çocukluk dönemine götürdüğünü söyleyen Rojin Öncel, “Kokular çocukluğumu götürüyor. İlk koku şişesinden, Bronz Çağı’na bile ait koku şişeleri vardı. Gördüğümde çok şaşırdım. Şişelerin tasarımları bile eşsiz güzellikte. Dönem kokuları da tanıma fırsatımız oldu. Eskiden bu kadar sanayi ortamında üretilmiş kokuları yoktu. Bu yüzden kokular çok doğal. Bitkilerden üretilmiş gibi. Çok doğal bir ortamda olduğunuz hissi veriyor. Uçsuz bucaksız bir ormandaymışım gibi hissettim. Ambiyans çok farklı. Ama ilgi çok az. Bu beni üzdü. Bu kadar özel ürünlerin bizlerle buluştuğu bir sergi kesinlikle kaçırılmamalı. Çok eskiye dönük ürünler. Herkesin gelip görmesi gerekiyor” diye konuştu.
“KOKU ŞİŞELERİ DİKKAT ÇEKİCİ”
Antalya’dan Diyarbakır’a gezmeye gelen Nesli Kaya, ski kokuların daha özel olduğun belirterek, “Antalya’dan Diyarbakır’ı gezmeye geldik. Festivale denk geldi. Bazı yerleri gitme imkanımız oldu. Bunlardan biri de de burası. Şişeler çok dikkatimi çekti. Çok dekoratif ve yaratıcı duruyor. Bazı şişeler kafamızda tamamen bir hanımefendi silueti yaratırken bazıları da Osmanlı kadını diyebileceğimiz siluetler canlandırıyor. Şimdiki modern dünya dediğimiz çağımızdaki kokularla karşılaştırdığımızda şimdikiler birbirinin kopyası ve replikası. Kokuları deneyleme imkanım oldu. 4 dönem kokusu vardı. Kokular çok güzel. Şimdikiler hep yasemin kokusu. Ve artık sıkıldık. Sümer kokusunu özellikle beğenmiştim” dedi.
"TAPPUTI" İSMİNİN GEÇTİĞİ MEZOPOTAMYA TABLETLERİ
Tapputi ya da Tapputi-Belatekallim ("Belatekallim", bir sarayın kadın gözetmeni anlamına gelir. Dünyanın ilk kimyageri olduğu düşünülen Mezopotamyalı kadın. MÖ iki bin'lerde Babilli Mezopotamya'da bir çivi yazısı tabletinde parfüm üreticisi olarak bahsi geçmektedir. Kraliyet Sarayı'nda "Belatekallim" yani hanım sultan idi,ninu (ismin ilk parçası kaybolmuştur) adında bir araştırmacı ile çalışmıştır. Çiçek, yağ ve hazanbel ile yer bademi, mür ve balsam kullanmıştır. Su veya diğer sıvılar ekledikten sonra birkaç defa damıtmış ve süzmüştür. İlk damıtıcı olarak da referans alınmaktadır.
Haber: Remziye ÇELİK