Timur İmparatorluğu 4.4 milyon (Kilometrekare) bir alana sahiptir. Timur İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk hükümdarı Emir Timur, bundan 630 yıl önce, 24 Mart 1394 tarihinde Diyarbakır'ı da işgal etti.
TİMURLENK, DİYARBAKIR’IN FETHİ VE DERMETİNAN KALESİ’NİN SAVUNMASI
Timur, Diyarbakır Bölgesi’ne girdiği dönemde Bizanslılar Döneminde inşa edildiği bilinen ve bugün Mardin'in Mazıdağı ilçesine 32 kilometre uzaklıktaki Gümüşyuva köyünde bulunan ve 3 bin yıllık olduğu düşünülen Dermetinan ya da Dera Metinan Kalesi, bu süreçte önemli bir rol oynadı. Tarihi kale, Timur’un bölgeyi fethetmesinde Diyarbakır ve Mardin’in teslim olmayışında öne çıktı.
Timurlenk tarafından Mardin ve Diyarbakır'ın alınışı sırasında bölgede yaptığı keşifte kendisine geçit vermeyen Dera Metinan kalesinin fethini istediği rivayet edilmektedir. Mardin’den sonra Diyarbakır’ın fethine karar veren Timur, Mezopotamya’ya Karacadağ istikametinden açılan boğaza hakim olmak, Mardin ve Diyarbakır’ın birbirine yardım yollarını kapatmak, her iki tarafın geçidini emniyet altına almak amacıyla arazi üzerinde keşifler yaptırmış ve ilk iş olarak kendisine geçit vermeyen Dermetinan Kalesinin fethini emretmiştir. Kalenin fethi beklendiği gibi kolay olmamıştır. 150 metre yüksekliğinde bir tepenin üst düzlüğüne inşa edilen tarihi kale, Timur’u uzun zaman uğraştırmıştır.
DERA METİNA HAKKINDA
Dera Metinan, Metinan Kilisesi anlamına gelmektedir. İsme sahip olan yapı, kiliseden çok bir kaledir. Bizanslılar zamanında yapılan ve 150 metre yükseklikte bulunan bir tepe üzerine kurulan tarihi Dera Metinan Kalesi ve Kilisesi, günümüze ulaşmayı başarmıştır. Bu kalenin en önemli özeliği kapısında Bizans dönemine ait yapılan bir mezarlıktır. Bu mezarlığın duvar kabartmaları orijinal olup günümüze ulaşmıştır. Ancak tarihi kale, ilgisizlik sonucu harabeye dönmüş, defineciler bazı kısımları tahrip etmiştir. Tarihi kale restore edilmediği takdirde yok olacak tarihler arasında yer almaktadır.
fotoğraf: mezopotamya gezi ve kamp