Diyarbakır’ın dev maketi yapıldı: Yer aranıyor! Diyarbakır’ın dev maketi yapıldı: Yer aranıyor!

Merkez Sur ilçesinde Dağkapı burcunun hemen karşısında bulunan ve tarihi 1 asırdan fazla yani 100 yıldan fazla olan Dağkapı Cumhuriyet Garajı yıllara meydan okuyor. 100 yıl içinde garaj önce sanayi sonra otopark oldu. İşte hikayesi…

DAĞKAPI CUMHURİYET GARAJI OTOPARK OLARAK KULLANILIYOR
Diyarbakır’ın merkezdeki ilk yerleşim yeri tarihi Sur ilçesidir. Eskiden büyük otogarlar yoktu. Onun yerine garajlar vardı. Diyarbakır’ın ilk garajı da Dağkapı Cumhuriyet garajıydı. Babadan oğula geçen ve 100 yıldan fazla geçmişe sahip Cumhuriyet Garajı önce sanayi, 15 yıldır ise otopark olarak kullanılıyor. Bir zamanlar ise hem garaj hem sanayi olarak kullanıldı.

DİYARBAKRIN HEM İLK OTOGARI HEM DE İLK SANAYİSİ
Mücadele’ye konuşan otopark sahibi Cengiz Uzunca, “Buranın tarihi 100 yıldan fazladır. Burası eskiden Dağkapı Cumhuriyet Garajıydı. Eskiden köylere ilçelere şehirlere giden otobüsler servisler buradan kalkıyordu. Benim babamda burada çalışıyordu. Şehir geliştikten sonra daha büyük otogarlar yapıldı. Burası daha sonra hem otogar hem de sanayi olarak kullanılıyordu. Daha sonra tamamen sanayi oldu. Diyarbakır’ın da ilk sanayisi de burasıydı. Şuanda burası otopark olarak kullanılıyor. Bende yıllardan beridir buradayım. Babamda yıllarca burada çalıştı bende burayı bırakamadım bir türlü” Diye konuştu.

Öte yandan Garajın eski fotoğraflarına ulaşılamadı.

Muhabir: Abdullah AKYOL