Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde bulunan İçkale Müze Kompleksi, bünyesindeki 1615 eserle her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. 1934 yılında kurulun, Türkiye'nin en eski müzeleri arasında bulunan Diyarbakır Müzesine ilgi her geçen gün artmakta. 2021 yılında 47 bin kişinin ziyaret ettiği Diyarbakır Müzesi'ni 2022 yılında 68 bin, 2023 yılında ise 131 bin kişi ziyaret etmişti.

Diyarbakır’daki tarihi İçkale’nin ücretli hale getirilmesine tepki.

SICAKLARDA TURİSTLER MÜZEYİ ZİYARET ETTİ
Bayramın birinci ve ikinci günlerinde Kurban kesimi ve bayramlaşma nedeniyle gezmeye fırsat bulamayan vatandaşlar bayramın 3'üncü ve 4'üncü günü müzeyi ziyaret ettiler.

diyarbakır içkale müzesi-1

Bayram süresince 4 bin 444 kişi Diyarbakır Müzesi'ni (içkale) ziyaret ederken, 9 günlük bayram tatilinde ise toplam 7 bin 909 kişi müzeyi ziyaret etti. Geçtiğimiz 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde ise bayramının ilk 3 günü 7 bin 416 kişi ziyaret ederken 9 günlük bayram tatilinde ise toplamda 13 bin 694 kişi ziyaret ederek tüm zamanların rekorunu kırmıştı. Kurban Bayramında ziyaretçi sayısının düşük olmasının en büyük sebebinin kavurucu sıcaklar olduğu söylendi. 

Diyarbakır Saint George Kilisesi

Diyarbakır’daki tedbirsiz yıkım birçok aileyi evsiz bıraktı Diyarbakır’daki tedbirsiz yıkım birçok aileyi evsiz bıraktı

İÇKALE’DE NELER VAR?
İçkale'de bulunan Diyarbakır Müze Kompleks Alanı içerisinde 14 adet tescilli yapı, Amida Höyük, ve Hz. Süleyman Camisi bulunmaktadır.

SAAT 20:00'A KADAR AÇIK
33 medeniyete ait tarihi eserlerin bulunduğu müze, yaz saati dolayısıyla saat 20:00'a kadar ziyarete açıktır.

Amida Höyüt

RESTORASYON ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Öte yandan İçkale’de Kültür Varlıkları Ve Müzeler Genel Müdürlüğü Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nün 26 Temmuz 2023 yılında başlattığı restorasyon çalışmaları da devam ediyor. Çalışmaların 17 Ekim 2024 tarihinde biteceği söylendi.

Muhabir: Abdullah AKYOL