Merkez Sur ilçesinde bulunan ve tarihi yaklaşık bin yıllık olan On Gözlü Köprü’de (Dicle Köprüsü) herhangi bir aydınlatma olmadığı için köprüyü ziyaret eden ziyaretçiler karanlıkta kalıyor.
ZİYARETÇİLER KARANLIKTA KALIYOR
Özellikle bayram tatilinin başlamasıyla birlikte Diyarbakır, yerli ve yabancıların akınına uğradı. Turistler bir çok tarihi yerleri gezerken bunlardan biri de tarihi On Gözlü Köprü oldu. Köprüye uğrayan vatandaşlar akşam vakitlerin aydınlatma olmadığı için karanlıkta kaldığı görüldü. Turistlerin böyle güzel tarihi bir yerde neden herhangi bir aydınlatma olmadığını kendi aralarında konuşulduğu görüldü. Tarihi köprü ise yıllardır akşam vakitlerinde karanlık içinde kaldığı biliniyor.
ON GÖZLÜ KÖPRÜNÜN HİKAYESİ
On Gözlü Köprü, diğer adıyla Dicle Köprüsü, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde Dicle Nehri üzerinde yer alan tarihî bir köprüdür. On açıklığa sahip olduğu için yerel halkça On Gözlü Köprü olarak bilinirken eski Silvan yolu güzergâhında bulunduğundan bazı kaynaklarda ise Silvan Köprüsü olarak da geçer. Şehir merkezine 3 kilometre uzaklıkta olup Diyarbakır'dan gelerek Mardin'e devam eden (eski Mardin yolu), sonra doğuya doğru ayrılan tali yolun bağlantı yerinde, kentin merkezini Bağıvar beldesi ile civar köylere bağlayan noktada bulunmaktadır. Köprünün ilk yapım tarihi ile ilgili farklı türde görüşler vardır. Bu görüşlerden bazıları köprünün şimdiki yerinde, antik dönemde de bir köprü olduğunu öne sürer. Birkaç defa kısmen veya tamamen yıkılıp yeniden inşa edildiği düşünülen köprünün, yapım yılı olarak bilinen en yakın ve doğru tarih, köprü üzerinde yer alan kitabeden fark edilmektedir. Kitabeye göre Mervaniler döneminde 1065 yılında yaptırılmıştır.