Karakaş koyunu, bölgede Van, Batman, Siirt, Bitlis, Bingöl, Malatya, Elazığ ile Diyarbakır’ın Çermik, Çüngüş ve Ergani ilçelerinde yetiştirilmektedir. Barınak istekleri bakımından basit ve düşük maliyetli, yöresel malzemeler kullanılan ağıllarda barındırılan bu koyun türü, tercih edilen koyun türlerindendir. Özellikle aile, köy veya şahıs sürülerinde 50-500 başlık gruplar halinde yetiştirilen bir koyun cinsidir.

Diyarbakır Sanat Sokağı'ndaki metruk bina korku saçıyor! Diyarbakır Sanat Sokağı'ndaki metruk bina korku saçıyor!

DİYARBAKIR DAHİL BÖLGENİN BİRÇOK İLİNDE YETİŞİR
Bölgede yetişen bir koyun cinsi olan Karakaş koyunu, baş uzun ve dar, yüz çıplak, boyun uzun ve çıplaktır. Vücut dar ve uzun sırt hattı ise düz bir yapı arz etmekle beraber bazılarında çukurluklara da rastlanabilir. Koçlarda, koç başlılık hakimdir. Kulaklar uzun ve sarkık, bacaklar uzun ve çıplaktır. Tırnaklar sağlam ve serttir. Vücut rengi beyazdır. Genellikle baş burun, göz çevresi, kulak ve ayaklarda siyah lekeler mevcuttur. Baş, boyun altı ve bacaklar yapağısızdır. Yapağı kaba-karışık ve seyrektir. Deri rengi beyazdır. Koçlar da helezonik boynuzlar görüldüğü gibi gelişmemiş boynuzlara da rastlanırken koyunlar ise boynuzsuzdur. Kuyruk, yağlı kuyruklu bir yapıya sahip olup S şeklinde bir yapı arz etmektedir. Düşük maliyetli, yöresel malzemeler kullanılan ağıllarda barındırılırlar. Aile, köy veya şahıs sürülerinde 50-500 başlık gruplar halinde yetiştirilirler.

HER TÜRLÜ İKLİM ÇEŞİDİNİ KOLAYLIKLA AYAK UYDURABİLMEKTEDİRLER
Karakaş koyun ırkı her türlü iklim çeşidini kolaylıkla ayak uydurabilmektedir. İdaresi ve sevki oldukça kolay olan bir ırktır. Sürü içgüdü ve analık içgüdüsü yüksektir. Dudak yapısı ince olduğu için fakir olan meralarda kolaylıkla yetiştirilebilir. Proje sürülerinde kuzular 90. günde ortalama 17.30 kg canlı ağırlığa ulaşmakta, 37.06 kg olan bireylere de rastlanmaktadır. Bölgede özellikle göçerlerin tercih ettiği koyun türleri arasında yer almaktadırlar. 

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik