Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, “Diyarbakır Kral Yolu Rotası Oluşturma Projesi” kapsamında beraberindeki heyet ile birlikte Eğil Yatır Kanyonu'nda incelemelerde bulundu ve yürüyüş yaptı. Proje, bölgenin tarihi ve doğal zenginliklerini turizme kazandırmayı amaçlıyor. Yürüyüş sırasında Dicle Nehri, kaya mağaraları, kilise kalıntıları ve zengin bitki örtüsü de dikkat çekti.

KRAL YOLU’NDA İLK YÜRÜYÜŞ
Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, “Diyarbakır Kral Yolu Rotası Oluşturma Projesi” kapsamında belirlenen Eğil Yatır Kanyonu’nda ilk yürüyüşü gerçekleştirdi.

Dicle Nehri’nin büyüleyici akışı eşliğinde yapılan yürüyüşte, tarihe tanıklık eden kaya mağaraları, kilise kalıntıları ve bölgenin zengin ekosistemi dikkat çekti. Tarihi ve doğal güzellikleri bir araya getiren rota üzerinde; karavan park alanları, doğa yürüyüşü parkurları, bisiklet ve kamp alanlarının oluşturulması planlanıyor.

Diyarbakır’da tarihi caminin üzerine kafe yapılacak! Diyarbakır’da tarihi caminin üzerine kafe yapılacak!

Proje, bölgenin kültürel mirasını doğa ile buluşturarak, Diyarbakır turizmine yeni bir soluk kazandırmayı hedefliyor.

TARİHİ VE KÜLTÜREL DEĞERLER TURİZME AÇILIYOR
Diyarbakır Valiliği, Karacadağ Kalkınma Ajansı ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi (GAP BKİ) işbirliğiyle, tarih ve doğayı buluşturan önemli bir turizm projesi hayata geçiriliyor. Lidya Kralı Gyges tarafından MÖ 7. yüzyılda inşa edilen ve Efes’ten Ninova’ya kadar uzanan 2.500 kilometrelik antik Kral Yolu’nun Diyarbakır sınırlarında yer alan kısmı turizme kazandırılacak.

Proje kapsamında, Diyarbakır merkez ilçelerinin yanı sıra Eğil, Ergani, Çınar, Çermik ve Çüngüş ilçeleri ile bağlı köyleri de içine alan toplam 351 kilometrelik yürüyüş rotaları belirlendi. 2024 yılında başlayan çalışmalarda, yolun kültürel ve tarihi önemi göz önünde bulundurularak haritalama ve tescil süreçleri tamamlandı. Rotalar, ticaret, ibadet, göç ve keşif gibi amaçlarla tarihin farklı dönemlerinde kullanılan bu antik yolda tarihe dokunma fırsatı sunacak.

KRAL YOLU HAKKINDA
Kral Yolu, Diyarbakır'ın Eğil ilçesinden başlayıp Sur ilçesine kadar devam eden ve 2 bin yıllık olduğu düşünülen Roma Yolu’dur. Zamanla korunmayarak yok olan bu tarihi yoldan günümüze kadar sadece 1 kilometrelik bölümü sağlam kalmıştır. Diyarbakır’ın meşhur Karacadağ volkanik bazalt taşlarından ve üstelik çift yönlü olarak yapıldığı görülmektedir.

Muhabir: Remziye ÇELİK