Diyarbakır’da, Dicle Üniversitesi yerleşkesinde bulunan ve 100'ün üzerinde farklı kuşların bir arada yaşadığı nadir sorunlar biri olan Kabaklı Göleti, tarım ilaçlarının bilinçsiz kullanımı, kuraklığa bağlı buharlaşma ve su kaybı nedeniyle kuruma sıcaklığı geldi. Göletin parçacıkları yosun ve tarım ilaçlarının attıkları ile kaplandı. Gölete gelen kuşlar, temiz olan noktalarda beslenmeye başladı. Göletin yüzde 50 oranında su kaybettiğini belirten Biyoçeşitlilik ve Çevre Koruma Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, "Dicle Üniversitesi Kampüsü'nde bulunan Kabaklı Göleti, son yıllarda yaşanan kuraklıktan dolayı suyunun yüzde 50'sini kaybetti. Burada buharlaşmanın etkisi çok büyük. Buharlaşma aşırı miktar ve maalesef yeterli değil. Burada toplanan kuş ve bu kuşlara ait binlerce kişiyi tespit ettiğimiz yerde, hala kurtarılma mümkündü.

Dicle Üniversitesi, Türkiye’de araştırma kalitesi alanında 90. sırada! Dicle Üniversitesi, Türkiye’de araştırma kalitesi alanında 90. sırada!

“ACİLEN SU TAKVİYESİ LAZIM”
Kabaklı Göleti'nin kurtarılması için acilen su durumunun olmayışını belirten Prof. “Aksi takdirde biyoçeşitliliğin olmadığı yerlerde çok farklı habitatlar bulunabiliyor. Bu nedenle aklımız ve bilimle, bilim insanlarının çözüm önerilerini yapma durumundayız. Aksi takdirde zor günler bekliyoruz" dedi.

Kaynak: DHA