Türkiye’de özellikle Mersin, Antalya ve Çanakkale gibi illerde badem üretimi birinci sıralarda yer alırken, Diyarbakır ve çevresinde de önemli bir badem üretimi mevcuttur. Eğil’de yetiştirilen badem de Diyarbakır ve çevresinde haklı bir üne sahiptir. Kentte her yıl giderek artan badem üretiminin büyük çoğunluğu da Eğil ve çevresinde olmaktadır. Son yıllarda Eğil’deki fıstık ekimi de hızla artıyor ve elde edilen ürünün kalitesinin de iyi olduğu biliniyor.
BADEMLİ SUCUK ÜRETİMİNDE KULLANILIYOR
Eğil’in meşhur bademi tek başına satılabildiği gibi, bölgede yaygın olan “cevizli sucuğun” bademden üretilmiş çeşidinde de karşımıza çıkabiliyor. Eğil’in büyük bölümünde bahçelerde ve bağlarda yetişen bademler doğrudan satışın yanı sıra, zamanı geldiğinde “bademli sucuk” üretiminde de kullanılıyor. Bademli sucuk üzümden elde edilen şıra ile yapılan cevizli sucuğun alternatifi olarak piyasaya sunuluyor. Bu durum Eğil’de üretilen bademin her geçen daha da önem kazanacağı anlamına geliyor.
EĞİL’DE BADEM, ÇEQALA OLARAK BİLİNİYOR
Bademin olgunlaşmamış yeşil hali olan çağla, Eğil’de mahalli adıyla “çeqala” olarak bilinmektedir. Her daim büyük rağbet gören badem, kış aylarında özellikle çerez olarak çay ya da kuru üzümle birlikte tüketilmektedir.
DİYARBAKIR BADEM EZMESİ
Öte yandan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, ‘Diyarbakır Badem Ezmesi / Diyarbakır Lebzüniyesi 2021’de Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret belgesini almıştı.
Haber: Remziye ÇELİK