Diyarbakır Bağlar ilçesindeki Mevlana Halit Mahallesi’nde uzun yıllardır dönercilik yapan Ethem Çiçek, dönerin kaşarlı, mantarlı ve çiğ köfteli gibi çeşitlerini yaparak dönere yapılmayan bir yenilik kattı. Közde tavuk döner yapan ve döner dürümünü ayrıca mangalda köz ateşinde kendi hazırladıkları özel sosla bir daha pişiren Çiçek, hem tavuğun hem de dürümün çıtır olduğunu söylüyor. Odun közünde meşakkatli bir şekilde yaptığı dönerin kentte vatandaşlar tarafından çok sevildiğini ancak gelen müşterilerin bekleme süresinden şikayet ettiğini söyleyen Çiçek, bunun sebebinin ise çift aşamalı pişirme olduğunu belirtiyor.
“DÖNERE FARKLILIK KATMAK İSTEDİK”
Dönerin çeşitlerini yaparak dönere yeni bir farklılık katmaya çalıştıklarını söyleyen Ethem Çiçek, “Dünyada kaşarlı, dönerli ve çiğ köfteli döner yapan sadece biziz. Dönere farklılık vermek istedik. Sosları da kendimiz hazırlıyoruz. Sadece tek bir sıkıntı var, servis bekleme süresi biraz uzun oluyor. Bunun sebebi ise, çift aşamalı pişirme. Odun ateşinde pişen döneri sarıp soslayarak tekrar ateşte pişiriyoruz. Devamlı gelen insanlarımız bir bekleme süresinin olduğunu biliyorlar.
Çiğ köftemizi de kendimiz hazırlıyoruz. İlk aşamada hazırlanan dönerler ikinci kez meşe ateşinde mangalda pişiyor. Bu şekilde pişirince hem et hem de ekmek çıtır çıtır oluyor.” Dedi.
“DİYARBAKIR’DA İLKİZ”
Diyarbakır’da döneri bu şekilde yapan başka mekan olmadığını belirten Çiçek, “On altı senedir dönercilik işiyle uğraşıyoruz. Daha önce bu şekilde döner yapmıyordum. Herkesin bildiği klasik döneri yapıyorduk. Sonra döneri değiştirdik. İlkin çiğ köfte ile yapmaya başladık. Çiğ köftenin tavuk dönerine yakıştığına dair güzel sonuçlar alınca yeni farklılıklar ile devam etmeye karar verdik. Ve diğer çeşitler ortaya çıktı. Fikir tamamen bize ait. İki buçuk yıldır dönerin bu şeklini yapıyoruz. Gelen vatandaşlar da bu döneri talep ediyorlar. Diyarbakır’da ilkiz. Döneri bu şekilde yapan başka kimse yok. Dünyada örneği var mı bilemem, belki deneyen olmuştur.” Diye konuştu.
“FİYAT YÜKSEKLİĞİNİ DÖNER FİYATLARINA YANSITMAMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Döner fiyatlarındaki yükselişi fiyatlara yansıtmamaya çalıştıklarını vurgulayan Çiçek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sabah erken başlayıp akşam geç saatlere kadar çalışıyoruz. Yorucu oluyor ama memnunuz. Severek yaptığımız için o yorgunluğu unutuyoruz. Biz de döneri önemsemeyip basit bir şekilde yapıp verebiliriz. Ama ortaya güzel bir iş çıkmaz. Döner fiyatlarımız uygun. Mantarlı 55 lira kaşarlı 45 lira. Biz parasında değiliz. Şu an beyaz et, kaşar fiyatları pahalı. Diğer ürünler de keza öyle. Diyarbakır’daki halkımızın durumu belli. Biz fiyat yüksekliğini döner fiyatlarına yansıtmamaya çalışıyoruz.”
Haber: Remziye ÇELİK