Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren’nin soru önergesi şöyle: “Aşağıdaki sorularımın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üstünde seyrettiği ve suya en ihtiyaç duyulan dönemde Diyarbakır’ın hemen hemen tüm bölgelerinde ciddi derecede su sıkıntısı yaşanmakta, birçok ilçe, mahalle ve köyde uzun zaman aralıklarına dayanan su kesintilerinin yarattığı mağduriyetler giderek artmaktadır. Su kesintileriyle birlikte kentimizde ciddi bir hijyen ve sağlık sorunu yaşanırken, aynı zamanda bulaşıcı hastalık riskleri de günden güne artmaktadır. Su sorunu yaşayan yerlerinde başında Kulp, Hani, Lice, Çınar ve Çermik ilçelerimiz ve bu ilçelere bağlı mahalle ve köyler gelmektedir. Son olarak bu hafta içerisinde Kulp ilçemize yaptığım ziyaret sonucunda ilçe merkezinde suların sıklıkla kesildiği, su kesintisinin olmadığı 1-2 saatlik zamanlarda ise suyun oldukça kirli ve çamurlu aktığı tarafıma iletilmiştir. Kulp ilçe merkezi eski ve yeni mahallede oturan yurttaşlar yaşanan su kesintilerinden kaynaklı hiçbir iş yapamadıklarını ne kıyafetlerini yıkayabildiklerini ne bulaşıklarını ve evlerini temizleyebildiklerini söylerken, yaşlılarımız abdest dahi alamadıklarını aktardılar. Evi yüksekte olanlar ise alçakta olanlara göre daha büyük sıkıntı yaşıyorlar. Görüştüğüm yurttaşlar alçakta ve yokuş aşağısında yaşayanların günde 1 saat dahi olsa sularının olduğu evleri yüksekte kalanlara hiç su gelmediğini aktardılar. Kulp ilçe merkezinin su ihtiyacının karşılanması için kullanılan Pasûr Çayı, üzerinde yapılan Hidroelektrik Santrali nedeniyle kuruma noktasına gelirken, Exdat (Ahda) ile Qûşê (İslamköy) köyleri arasında bulunan kaynak da yetersiz su ve bakımsızlık nedeniyle ilçenin su ihtiyacını karşılamaya yetmiyor. Günde sadece bir saat su verilen ilçede, yurttaşlar su ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Gelen suyun da kirli olmasından şikâyet eden yurttaşlar, içme suyunu sondaj hattı bulunan Havuzlu Cami çeşmesinden sağlıyor. Yurttaşlar, su kesintilerinin olmadığı anlarda suyun kirli ve klorlu aktığını belirtirken ne yemeklerde ne de temizlikte bu suyun kullanılamaz olduğunu belirtiyorlar.
Yurttaşlar, Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’ne, ilçe kaymakamlığına ve valiliğe defalarca başvuru yaptıklarını ancak her defasında farklı gerekçeler gösterilerek su sorunlarının giderilmediğini tarafıma ilettiler. Su sorunu yaşanan yerdeki yurttaşlar iktidar partisine oy vermedikleri için adeta kayyımlar taraf cezalandırıldıklarını, iktidara yakın bölgelerde yaşayan insanların içecekleri suyu markasına kadar seçtiklerini, kendilerinin ise günde 1-2 saat akan kirli, paslı, çamurlu sulara razı edildiklerini ve cezalandırıldıklarını ifade etmektedirler.
Kulp ilçemize bağlı Akbulak, Bağcılar, Barın, Bayır, Cukurca, Demirli, Düzce, Güleç, Güllük, Kamışlı, Karaağaç, Kurudere, Özbek, Uygur, Zeyrek, Başbuğ, İnkaya, Karaorman, Kayahan, Üçkuyu, Yakıt ve Yayık mahallelerinde su sorunu devam etmektedir.
Bu bağlamda;
1) Son yıllarda özellikle yaz aylarında Diyarbakır’ın tüm bölgelerinde yaşanan su sıkıntısını çözmek için ne tür bir çalışma yapılmaktadır? Bu çalışmalar ne zaman sonlanacak ve Diyarbakır’ın su sorunu ne zaman kökten çözülecektir?
2) 21. Yüzyılda artık çölün ortasında dahi su bulabilecek ve bu suyu taşıyabilecek teknolojiler gelişmişken Diyarbakır’da her yıl bu sorunun yaşanmasının gerekçesi nedir?
3) Diyarbakır’ın su ihtiyacı hangi nehir, göl ve barajlardan sağlanmaktadır? Diyarbakır’daki barajların su doluluk oranı nedir? Bu oran kent nüfusunun su ihtiyacını karşılamada yeterli midir?
4) Diyarbakır’da Mayıs ayından itibaren kaç su kesintisi yaşanmıştır? Bu kesintilerin ilçelere göre dağılımı nedir? Kesintilerin olduğu ilçelerde yaşayan nüfus sayısı kaçtır?
5) Diyarbakır’da kaç su toplama alanı vardır? Bu su toplama alanlarının kaçı Kulp ilçesindedir?
6) Kulp ilçesinin su sorununu gidermek adına ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
7) Kulp ilçesine günde kaç saat su verilmekte, günde kaç saat bakanlığınıza bağlı birimlerce sular kesilmektedir?
8) Kulp ilçesinde suyun verildiği saatlerde çamurlu ve kirli akmasının gerekçesi nedir? Neden Kulp halkının temiz suya erişim hakkı engellenmektedir?
9) Diyarbakır’da yaşanan su sorununa ilişkin bakanlığınıza ve bakanlığınıza bağlı birimlere Mayıs ayından bu yana kaç başvuru yapılmıştır? Bu başvuruların ilçelere göre dağılımı nedir?
10) Diyarbakır halkı iktidar partisine oy vermedikleri için cezalandırıldıklarını iddia etmektedirler? Bu iddialara yönelik bakanlık olarak bir yanıtınız var mıdır?”
Haber: Ejder Ediz IŞIK