Diyarbakır’ın Sur İlçesi’ndeki tarihi İçkale geçtiğimiz aylarda ücretli hale getirildi. Müze Müdürlüğü’nün kararıyla girişler 40 liradan 70 liraya yükselirken, müze sınırları içerisinde bulunan Bacı-Kardeş türbesini ve kafeye oturmaya gelen vatandaşlar ise uygulamaya tepki gösterdi. Girişin ücretli olduğunu ilk defa girişte öğrenen birçok vatandaş içeri girmeden geri dönerken, kafe işletmecileri de müşterilerin geri dönmesinden dolayı işlerinin iyi olmadığını söyledi. Giriş ücretinin sadece müzeye ziyarete gelen vatandaşlardan alınmasını isteyen vatandaşlar, ücretin yüksek olduğunu da vurguladı.
Konu ile ilgili Gazetemize konuşan Diyarbakır Müze Müdürü Müjdat Gizligöl ise bu uygulama ile müzeye ziyaretçi sayısının arttığını ve bu uygulamanın müzeyi daha da ileriye taşıyacağını belirtti.
“GİRİŞ ÜCRETİNİN YÜKSEK OLDUĞU İÇİN GERİ DÖNDÜK”
Çocuklarıyla İç Kale içindeki türbeyi ziyarete geldiğini ancak giriş ücretinin yüksek olduğu için geri döndüklerini söyleyen bir vatandaş, “Bacı- Kardeş ziyareti için gelmiştik fakat giriş pahalı olduğu için geri dönmek zorunda kaldık. Kendimi bildim bileli burası ücretsizdi. İki yıldır gelmiyorum. Gelmeden değişmiş. Müzenin içine gireceksek ücret almakta haklılar. Ama müzenin içine girmeyeceğiz. Ziyaret için gelen birçok insan oluyor. Kişi başı 70 lira çok fazla. 4 kişiyiz, 280 lira ödemek fazla. Çok yanlış bir uygulama olmuş. Diyarbakır’da oturmayan biri belki müze kartı almak istemeyebilir” diye konuştu.
“MÜZEYE GELENLERDEN ALINMALI ÜCRET”
Kafeye gelen bir çift ise girişte 140 lira ödediklerini söyleyerek, “Ben burada oturuyorum. Arkadaşım ziyarete geldi. Ben de iç kaledeki kafede otururuz diye getirdim. Ücretli olduğunu bilmiyordum. Uygulama sadece müze içindi. Ama müze alanı olduğu için burayı da dahil etmişler. İki kişi 140 lira ödemek zorunda kaldık. Çok fazla bu rakam. Kafede de oturup bir şeyler içersek çok fazla olur. Sadece müzeye gelenlerden alınmalı o ücret” diyerek ücretli giriş kararına tepki gösterdi.
“GİRİŞ ÜCRETİNDEN DOLAYI BİRÇOK MÜŞTERİ GERİ DÖNÜYOR”
İç Kale’deki kafe yetkilisi ise, “Kafe işletmecilerinden de kafe kısmının da ücretli olmasına tepki geliyor, “Bakanlığın aldığı bir karar. Kafeye gelen müşterilerin çoğu geri dönüyor. 17 kişi iken şimdi çoğunu çıkarmak zorunda kaldık. Maliyetlerimiz de var. Yazı yazdık fakat bir dönüş alamadık. Müze alanı deniliyor. Bu uygulamadan önce yoğundu bu saatlerde. Ancak şu an tek tük gelen oluyor. Buranın yerli halkı özellikle bu uygulamadan şikayetçi. Müzeyi defalarca gezdiğini ancak kafe yerini sevdikleri için sadece kafeye gelmek istediklerini fakat ücretli oldukları için ücret ödemek ya da müzekart almak zorunda kaldıklarını söylüyorlar. Depremden önce 20 liraydı sonra 40 lira şu an da 70 lira oldu. Ancak müze alanı olduğu için yapacak bir şey yok.” Diye konuştu.
Diyarbakır Müze Müdürü Müjdat Gizligöl
“DİYARBAKIRLILARIN MÜZEKART ALMASINI HEDEFLEMEKTEYİZ”
Gazetemize konuşan Diyarbakır Müze Müdürü Müjdat Gizligöl, bu uygulama ile müzenin daha ileriye taşınacağını belirtti. Gizligöl, “Bütün alan müze alanıdır. Ve müzemiz, giriş ücreti en az olan müzelerden biri. Önceki uygulama yanlış bir uygulamaydı. Biz o yanlıştan döndük. Münferit, küçük tepkiler aldık. 1 Mayıs itibarıyla Müze bilet gişesi profesyonel şirket aracılığıyla işletilmeye başlandı. Tüm bu uygulamalar ve değişiklikler Diyarbakır Müzesini ve şehrini daha ileriye taşıyacak. Müze alanının ücretli ve Müze gişenin şirket aracılığı ile işletildiği günden bu yana Diyarbakır Müzesine rağbet artmış, istatistiki veriler Depreme rağmen 70 gün Müzenin kapalı olması ve birçok tur şirketinin güneydoğu turlarını iptal etmesine karşın 2022 verilerine kıyasla 2023 yılı ziyaretçi sayılarının çok daha artacağını göstermektedir. İçerisinde Saint George Kilisesi (Sanat Galerisi), Müze Kafe, Valilik Kabul Makamı, Atatürk Müzesi gibi farklı bir şekilde işlevlendirilmiş birçok yapının bulunduğu alan son yıllarda ilgi odağı olmuş, bir çok etkinliğe ev sahipliği yapmıştır. Diyarbakır ve Bölge turizminin lokomotofi görevi gören Müzenin bilinirliğini artırmak için bütün Diyarbakırlıların Müzekart almasını hedeflemekteyiz.”
“UYGULAMA SONRASI ZİYARETÇİ SAYISI ARTTI”
Müze alanının ücretli ve müze gişenin şirket aracılığı ile işletildiği günden bu yana Diyarbakır Müzesi’ne rağbetin arttığını söyleyen Gizligöl sözlerini şöyle sürdürdü:
“İç Kalede bulunan Diyarbakır Arkeoloji Müzesi bahçesine düzensiz ve biletsiz olarak 2022 yılında çok sayıda vatandaş ziyaret etmiştir. Amacımız, bu düzensiz ve biletsiz ziyaretçileri biletli ziyaretçiler haline getirip daha iyi hizmet vermek. Bu suretle daha çok tanınan, bilinen bir müze olacaktır. Müze alanının ücretli, Müze gişesinin şirket aracılığıyla işletildiği 1 Mayıs tarihinden bu yana Müzemizi 60 günde 29.697 kişi ziyaret etmiştir. 1 Ocak tarihinden bu yana ise 48.186 kişi müzemizi ziyaret etmiştir. 2021 yılında ilk 6 aylık dönemde 11.448 kişi, 2022 yılında ilk 6 ayda 28.673 kişi, 2023 yılının ilk 6 ayında ise, depremden dolayı Diyarbakır Müzesi 70 gün ziyarete kapatılmasına rağmen şu ana kadar 2023 yılında 59.034 kişi Diyarbakır Müzesini ziyaret etmiştir. Haziran ayı da müzemiz açısından verimli geçmiştir. 2021 yılının haziran ayında Müzemizi 3.530 kişi, 2022 yılının haziran ayında 5.553 kişi ziyaret etmişken 2023 yılının haziran ayında 13.400 kişi müzemizi ziyaret etmiştir. Temmuz ayında ise 10.848 kişi ziyaret etmiştir. 2022 yılında 7014, 2021 yılında ise 7.861 kişi müzemizi ziyaret etmiştir. Müze alanının ücretli olması ziyaretçi sayılarımızda düşüşe sebep olmamış, aksine ziyaretçi sayılarımız artmıştır. Müze alanının ücretli olmasıyla birlikte, Müze bahçesinin peyzajı, temizliği ve güvenliği istenilen düzeye ulaşmış, bu da ziyaret kalitesini artırdığından Ziyaretçi sayılarımızda ciddi bir artışa sebep olmuştur.”
Haber: Remziye ÇELİK