Oldukça geniş yemek kültürüne sahip bir mutfağa sahip Diyarbakır’da yemekler kadar tatlılar da ön plana çıkmaktadır. Zengin mutfağıyla ün salmış Diyarbakır’ın tescilli lezzetlerinden olan Armut Tatlısı, tarihçesi pek bilinmese de kullanılan malzemelerden dolayı köklü bir geçmişe sahip olduğu anlaşılmaktadır.

Mevsim meyvelerinden armutla yapılan ve Diyarbakır’a has tescilli lezzetlerinden biri olan armut tatlısı, bölge halkı tarafından çokça tüketilmektedir. Bu coğrafi işaret, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 28.10.2020 tarihinden itibaren korunmak üzere 11.10.2021 tarihinde tescil edilmiştir.

Yapımında kullanılan ayırt edici malzemeler;

Özenle kurutulmuş ve doğranmış armutların; eritilmiş tereyağı ve dövülmüş ceviz içi ile birlikte hazırlanan bölgeye has bir tatlı çeşididir.

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

Diyarbakır Armut Tatlısı; Diyarbakır mutfak kültürünün önemli tatlılarından biridir. Armut

Tatlısının hazırlanmasında, belirtilen coğrafi sınıra özgü üretim metodu bulunur. Armut Tatlısı, özenle kurutulmuş ve doğranmış armutların; tereyağı, çiçek balı ve ceviz içi ile birlikte hazırlandığı Diyarbakır iline has bir tatlı çeşididir. Ürünün hazırlanmasında kullanılan bileşenler ve üretim metodu bakımından farklılaşan Diyarbakır Armut Tatlısının üretildiği coğrafi sınır ile bilinirliliği ve ünü bulunur.

Armut Tatlısı Malzemeler (6 kişilik):

1 kg kurutulmuş armut,

1 su bardağı dövülmüş veya parça halinde ceviz içi,

30 g çiçek balı,

2 çorba kaşığı tereyağı,

Yeterince su.

Hazırlanması:

Doğranmış ve kurutulmuş armutlar yeterli büyüklükteki bir kaba alınır. İçerisine yeterince su ve bal konulduktan sonra mangal veya ocak üzerinde armutların pişirilmesi sağlanır. Daha sonra üzerine eritilmiş tereyağı, dövülmüş ve / veya parça halinde ceviz içi eklenerek servis edilir.

Diyarbakır Armut Tatlısının; sıcak olarak servis edilmesi ve tüketilmesi tavsiye edilir.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik