Diyarbakır Kürt Mustafa Çorbasının geçmişi eskiye dayanır. Diyarbakır ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınırla ün bağı bulunan Diyarbakır Kürt Mustafa Çorbasının tüm üretim aşamaları, coğrafi sınırda gerçekleşir. Kulaktan kulağa geçen bilgilere göre bu çorba, ilk yapanın adıyla anılıyor. Özellikle sıcak yaz aylarında soğuk olarak tüketilen bu çorba çok popülerdir ve Diyarbakır'ın tescilli lezzetlerindendir.

Diyarbakır Kürt Mustafa Çorbası, yoğurt, su, yumurta, pirinç ve tuz kullanılarak üretilir. Servisi yapılırken üzerine kızdırılmış tereyağı ve nane karışımı dökülür. Diyarbakır Kürt Mustafa Çorbasının üretiminde kullanılan yoğurt koyun sütünden, tereyağı ise kil keçisi sütünden elde edilir.

6 kişilik Diyarbakır Kürt Mustafa Çorbası için gereken bileşenler aşağıdaki gibidir:

1 kg yoğurt

250 g pirinç

1 l su

1 adet yumurta

100 g tereyağı

20 g tuz

10 g nane

Yoğurt, su ve yumurta iyice çırpılır. Üzerine yıkanmış pirinç ilave edilip kaynayıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Pişmesine yakın tuz eklenir. Diyarbakır Kürt Mustafa Çorbasının servisi yapılırken üzerine kızdırılmış tereyağı ve nane karışımı dökülür. Buzdolabında iyice soğuttuktan sonra servise sunulur.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Mücadele Gazetesi