Mezopotamya çok geniş bir coğrafî havzaya sahip olduğu için mutfak kültüründe kullandığı ürünler de oldukça geniştir. Diyarbakır mutfağı da bu zenginlikten payını almış ve günümüzde en zengin mutfağa sahip illerin başında gelmektedir. Öyle ki birçok lezzeti tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Bu lezzetlerden biri de kente özgü, bir çeşit ciğer sarma olan Pencegoşt Pilavı’dır. Adının tarihçesi bilinmese de kentte kullanılan ağız konuşmalarından olduğu öngörülmektedir. Ayrıca Diyarbakır Pencegoşt Pilavı, 11.05.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Yapımında kullanılan ayırt edici malzemeler;

Diyarbakır Pencegoşt Pilavı; kuzu ciğeri, ciğer perdesi, Karacadağ Pirinci, kuru soğan, tereyağı ve çeşitli baharatlar kullanılarak yapılan bir yemektir.

Hazırlanışı:

Tereyağı bir tavada eritilir, üzerine yemeklik doğranmış soğan ilave edilir ve kavrulur. Kavrulan soğana, karabiber, pul biber, kuru nane ve tuz ilave edilerek karıştırılır. Küçük küp şeklinde doğranmış ciğer karışıma eklenir ve kavrul maya devam edilir. Ciğer kavrulunca, karışım ocaktan alınır. Yıkanmış Karacadağ Pirinci tereyağında kavrulur. Tuz ve su ilavesi ile birlikte, pirinçler suyunu çekene kadar pişirilir. Kase içine yerleştirilen küçük ciğer perdesinin içine, kavrulmuş ciğer karışımı ve pilav koyulur. Karışımın üzeri ciğer perdesinin kenarlarıyla örtülür ve ters çevrilerek tepsiye yerleştirilir. Üzerine çırpılmış yumurta sürülür ve önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar kızartılır.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Mücadele Gazetesi