Diyarbakır’da “baron” olarak biliniyor: Destesi 20 lira Diyarbakır’da “baron” olarak biliniyor: Destesi 20 lira

Diyarbakır, Urfa ve Mardin üçgeninde kalan ve 1957 metre yüksekliğindeki Karacadağ’ın eteklerinde gübresiz, doğal kaynak sularıyla yetiştirilen Karacadağ pirincinde hasat dönemi başladı. Rengi, aroması ve lezzetiyle meşhur coğrafi işaret ederek alarak tesicllenen Karacadağ pirincinin fiyatı da merak konusu oldu. İşte güncel Karacadağ pirinç fiyatı...

KARACADAĞ PİRİNİNCİNİN KİLOSU NE KADAR OLDU?

Yaklaşık olarak 100 bin yıl önce son faaliyetlerini gerçekleştiren ve bölge için önemli bir klonumda olan Karacadağ’ın doğal ve temiz kaynak sularıyla yetiştirilen pirinç, birçok yemekte kullanılıyor. Diyarbakır’da pişirme teknikleriyle her ne kadar zor olarak gözükse de neredeyse birçok ailenin tercih ettiği Karacadağ Pirinci, bu yıl da sofralarda yerini alacak. Geçen yıl kilosu 45 liraya satılan Karacadağ pirincinin kilosu bu yıl 56 ile 60 lira bandında satılacak.

MERKEZDE 1400, KIRSALDA 1300 LİRA

Merkez Bağlar ilçesi kırsalında Karacadağ çeltiğiyle uğraşan çiftçiler Karacadağ pirincini bu yıl 52 liradan sattıklarını söylüyor. 25 kiloluk bir pirinç çuvalı ise ortalama 1300 liraya denk geliyor. Diyarbakır kent merkezindeki esnaf ise, hem maliyet hem de giderleri gerekçe göstererek 25 kiloluk bir çuvalı 1400 liraya satıyor. Diyarbakır esnafı, Pirincin kilosunu ise 60 liraya satıyor.

Muhabir: Remziye Çelik