Bölgeye özgü yöresel emeklerin tüm dünyada tanıtılması amacıyla Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) tarafından hazırlanan proje Karacadağ kalkınma Ajansı’nın desteğiyle hayata geçirildi. Proje için merkez Sur ilçesinde bulunan eski i DTSO binası Diyarbakır İnivasyon Merkezi olarak dönüştürüldü. Gastronomi merkezinde ünlü şeflerin katılımıyla Diyarbakır yöresine özgü Karacadağ Pirinci, Diyarbakır Mercimeği, Sumak, Reyhan ve Gastronomi Merkezi’nde ünlü şeflerin katılımıyla Karacadağ Pirinci, Diyarbakır Mercimeği, Sumak, Reyhan ve örgü peynirlerinden yeni reçeteler yapıldı. Medeniyetler şehri Diyarbakır’ın ciğer kebabı, kaburga dolması, mehir, hilorik aşı, meyan kökü şerbeti, sütlü Nuriye tatlısı, çörek, babagannuç gibi kente özgü yemeklerin tanıtımı yapıldı.
İNOVASYON MERKEZİ 3 ANA ÇALIŞMADA ODAKLANACAK
Diyarbakır İnovasyon Merkezi'nin kuruluşu için uzun zamandır çalıştıklarını belirten Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, "Binanın tanıtımı 2019'da geliştirdiğimiz Gastro İnivasyon Projesiyle 2020'de projenin tadı verildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Karacadağ Kalkınma Ajansının hibe desteğiyle 2020 yılında Gastro İnovasyon Merkezi projesi başladı. Gastro İnovasyon Merkezi için binayı bizlere tahsis eden Kültür ve Turizm Bakanlığına çok teşekkür ediyoruz. Merkez, 3 başlık altında çalışmaya odaklanacak; birincisi burası bir akademi gibi çalışacak, profesyonel eğitim programları, yöresel yemek atölyeleri, hobi eğitimleri, yeni reçete atölyeleri eğitimleri verilecek. Şu an 80 katılımcıya profesyonel aşçılık eğitimi veriyoruz. Bu eğitimler için Sabancı Vakfı, UNDP Türkiye temsilciliği, Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Yenişehir Halk Eğitim Merkezi birlikte yapıyoruz. Kendilerine teşekkür ederim.
"UNUTULMAYA YÜZ TUTAN YEMEKLERİMİZİ YAŞATACAĞIZ”
Merkezde ayrıca unutulmaya yüz tutmuş Diyarbakır yemeklerinin vatandaşlar tarafından bulunabileceğini söyleyen Kaya sözlerini şöyle sürdürdü:
“Burada yöresel yemek üretim ve sunum alanlarımız var. Uygulama mutfağımız var. İki tanesinin tanıtımını yapmadığımız 48 ürün ve lezzetin coğrafi işaret belgesi alındı. Keyma adını verdiğimiz bir yemek sunum alanımız var. Deng adını verdiğimiz tadım atölyemizde unutulmaya yüz tutan yemeklerimizi yaşatacağız. Eylül 2023'te Diyarbakır’da halkımıza açılacak ve vatandaşlar a yöresel yemekleri ve özellikle unutulmayı tutmuş yemekleri burada yiyebilecekler. Şu an bu amaçla personel yetiştiriyoruz. Merkezimizde, ÇERÇİ Yöresel Ürün satış merkezi olacak. Özellikle kırsal olmak üzere kentteki kadın kooperatiflerinin ürettikleri ürünleri buradaki satış merkezi üzerinden satış yapacaklar. kadınların üretimine odaklanacak. Kadın Kooperatifi kuruyoruz Bu konuda FAO ile çalışıyoruz destekleri için teşekkür ediyoruz. Ayrıca başka çalışmalar olacak. Bunların duyuruların yapacağız."
Haber: Remziye ÇELİK