Zengin ve lezzetli mutfağa sahip olan Diyarbakır'ın mutfağında sevilen yöresel lezzetlerden Tavuk Eşkenesi, Malzemesi tavuk, tereyağı, tuz ve sudur. Tavuk eti tuzlu suda haşlanıp tereyağında kızartıldıktan sonra Karacadağ pirincinden yapılan pilav ve hoşaf ya da komposto ile birlikte servis edilen bu tescilli lezzet, 20.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Yapımında kullanılan ayırt edici malzemeler;
Köy tavuğu; Diyarbakır yöresinde yetiştirilen köy tavuğu kullanılır.
Tereyağı; kıl keçisi sütünden elde edilen tereyağı.
Hazırlanışı:
Köy tavuğu kesilip tüylerinden arındırılarak tüm olarak temizlenir ve parçalara ayrılır. Yıkandıktan sonra bir tencereye konarak çok az su ve tuz ile haşlanır. Pişen tavuk tereyağında kızartılarak piştiği zaman yanında Karacadağ pirincinden yapılmış pilav ve Eşbabiye, İncaz veya Karaş hoşafı ile sıcak servis edilir.
Haber: Remziye ÇELİK