Hala devamlı müşterileriyle ilgi odağı olmaktan vazgeçilemeyen bu köşeli şapkalar dünyaca ünlü gangster dizisi Peaky Blinders modasının da ilham kaynağı olmuştur. Bu sayede gençlerin de ilgisini çeken kasket şapkalar her türlü kumaş ve çeşitleri ile satışa sunulup yeni modaya uygun bir şekilde de ustaları tarafından üretim aşaması gerçekleştiriliyor.

Diyarbakır’ın köklü tarihsel geçmişine ev sahipliği yapan şapka modasının en çok tercih edilen parçalarından sekiz köşeli kasketler tarihi Sur ilçesinde özel olarak üretilip satılmaya devam ediliyor. Alıcısı için ortalama fiyat aralığı 250 lira olup farklı kumaşların kullanımı ile üretilen şapkalara göre de bu fiyatlarda makul bir değişikliğin yaşanması muhtemel oluyor.

HER KÖŞESİ AYRI BİR YÖRESEL DEĞERİ İFADE EDER
Yöresel giyim tarzının olmazsa olmazı kasketlerin sekiz köşeli olmasının bile bir imgeleminin bulunduğu ve her köşesinin içinde bir anlamı barındırdığı biliniyor. Bunlar sırasıyla; Yiğitlik, mertlik, çalışkanlık, cömertlik, dürüstlük, misafirperverlik, alçak gönüllülük, doğruluk olarak anlam bulmakla beraber halk arasında değerlerin vazgeçilmezliğine de vurgu yapılmış oluyor.

Sekiz köşeli kasketlere adeta vazgeçilemeyecek derecede bağlı olan eski Diyarbakır kuşağımız, bu havalı ama bir o kadar da sert görünüşlü şapka modasını, etkisini yitirdi sözlerine inat, yaşattırmaya devam ediyor.

Diyarbakır’da müze ve ören yeri ziyaretçi sayısı azaldı! Diyarbakır’da müze ve ören yeri ziyaretçi sayısı azaldı!

PEAKY BLİNDERS
Peaky Blinders, Steven Knight tarafından yaratılan bir İngiliz dönem draması televizyon dizisidir. Birmingham'da geçen dizi, Peaky Blinders suç çetesinin I. Dünya Savaşı'nın hemen sonrasındaki maceralarını konu almaktadır.

Muhabir: Gurbet İpek