Diyarbakır’da çekilecek dizi ne zaman başlıyor? İşte Güzel Aşklar Diyarı konusu Diyarbakır’da çekilecek dizi ne zaman başlıyor? İşte Güzel Aşklar Diyarı konusu

Geçtiğimiz yıl İsveç'te uzun bir süredir kanser tedavisi gören ve 12 Eylül’de yaşamını yitiren Diyarbakırlı Kürt sanatçı Beytocan’ın (Beytullah Güneri) ölüm yıldönümünde sevenleri sosyal medyadan andı. Ömrünü Kürt müziğine adayan Beytocan, sevenleri tarafından unutulmadı.

Kürt sanatçı Beytocan’ın son hali sevenlerini üzdü

BEYTOCAN KİMDİR?
Beytocan, 1 Ekim 1955'te Silvan, Diyarbakır'da doğmuş ve yedi yaşındayken ailesiyle Diyarbakır merkeze taşınmışlardır. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra 15 yıl hapis cezasına çarptırılmış 1987'de serbest bırakılarak İstanbul'a yerleşmiştir. Sanatçı Selami Şahin'in yönlendirmesiyle "Beytocan" mahlasıyla yazdığı şiirlerini yayınlamaya başlamıştır. O dönemlerde Kürtçe eserlerin Türkiye'de yasak olması nedeniyle 21 March Yan Mirin, Yan Diyarbekir adlı hicivsel çalışmasını gizlice piyasaya sürdü.

Beytocan, 1990'lı yıllarda siyasi nedenlerden dolayı Türkiye'den ayrılarak İsveç'e yerleşti. Ardından 23 yıl sonra Türkiye'ye dönsede kısa süre sonra uyum sağlayamayarak tekrar İsveç'e geri gitmiştir.

2021'de ağzında tümör tespit edilip tedaviye alınan sanatçı tüm çabalara rağmen kurtarılamayarak 12 Eylül 2023'te kanser nedeniyle 67 yaşında Stockholm, İsveç'te ölmüştür. Cenazesi İsveç'te defnedilmiştir.

Muhabir: Devrim AKTÜRK