Yüzölçümü bakımından Diyarbakır'ın en büyük ilçesi olan Bismil tarım ve hayvancılıkla geçiniyor. Zengin bir tarım potansiyeline sahip olan Bismil, Diyarbakır karpuzunun da üretim merkezlerinden. Ancak son yıllarda benzin, gübre, ilaç, sulama gibi girdi maliyetlerindeki artış ve ürünlere düşük fiyat verilmesi yüzünden üreticiler zor durumda kalıyor.

 

Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu kim, aslen nerelidir, kaç yaşında? Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu kim, aslen nerelidir, kaç yaşında?

Tarlada kilosuna 1 veya 2 lira fiyat biçilen karpuz, manavlarda 8 ila 10 lira arasında satılıyor. Artı Gerçek'e konuşan karpuz üreticileri verdikleri emeğin karşılığını alamadıklarını, hasat zamanına kadar yaptıkları masrafları çıkaramadıklarını dile getirdi. Zarar ettiklerini ve karpuzlarının tarlada kaldığını anlatan üreticiler, gelecek yıl karpuz ekmeyeceklerini söyledi.

TARLANIN KİRALAMA BEDELİNİ KARŞILAYAMADI: TARLADA ÇÜRÜSE DAHA İYİ
Bismil'de uzun yıllardır çiftçilik yapan Vehbi Baran, alıcıların düşük fiyat teklif ettiğini ve mahsullerin tarlada kaldığını belirtti. Baran, "Bu yıl çocuklarımızla birlikte karpuz ektik. Ektiğimiz karpuz tarlanın kiralama bedelini bile karşılamadı. Bu sene hayır görmedik. Mahsullerimiz de çok iyi çıktı. Alıcılar da gelip 'kilosunu 1-2 liraya alırız' diyorlar. Biz de 'bu paraya vereceğimize tarlada kalıp çürüsün' dedik. Aracılar para yiyor, bize hiçbir şey yok. Bu tarlayı dönümü 6 bin liradan aldım. İlacıyla emeğiyle derken 70 bin lira masraf yaptık. Bugün hesaplıyorum 30 bin lira zarar ediyorum. Şu an ben satsam taş çatlasa 30 bin lira eder" dedi.

KARPUZ TARLADA KALDI: ELİMİZDE KALDI, TOPLAYAMIYORUZ
Bu yıl karpuzun çoğunun tarlada kaldığını belirten Mehmet Nezir, artan maliyetler karşısında karpuz yetiştirmenin zarar getirdiğini dile getirdi. Nezir, "Karpuz bu sene kökten zarar oldu. Karpuzun kârı yoktur. Kiralama bedeli olarak dönüm başına 7 bin lira verdik. Alıcılar da gelip kilosuna 1 lira, 2 lira diyor. En iyi karpuza bile 2 lira diyorlar. Elimizde kaldı, toplayamıyoruz. Karpuzun ömrü de çok uzun değildir. Böylece açıkta kaldılar. Biz de ne yapacağımızı bilmiyoruz. Ne diyelim ki? Sadece bu tarla için getirdiğim su borularının maliyeti 70- 80 bin lira. Gübresini, ilacını, icaresini, diğer masraflarını ve emeğini geçtim karpuzun tamamı 30 bin lira etmiyor. Bu kadar parayı nereden getireceğim, neyi ödeyeceğim. Gelecek sene artık karpuz ekmeyeceğiz. Zarardır, bitti artık" diye konuştu.

Kaynak: Artı Gerçek