Havaların soğumasıyla Diyarbakır’da sobalar yakılmaya, doğalgaz olan evlerde de kombiler açılmaya başlandı. Ancak devam eden ekonomik kriz, doğalgaz ve odun fiyatları da ısınmanın maliyetini artırıyor. Son 5 yılda yüzde 470 artış gösteren doğalgaz, bu yıl yüzde 38; odun ve kömür fiyatları ise her yıl yüzde 100 ile 200 arasında artış gösterdi. Diyarbakır’da geçen yıl tonu, 2 bin 500 liradan satılan odun; bu yıl 5 bin ile 7 bin lira arasında değişiyor. 300 ile bin lira arası değişen odun nakliye masrafı da ek yük olarak tüketiciye yükleniyor. Doğalgaz kullanımı ise 2+1 evlerde yalıtım durumuna göre, bin 500 ile 5 bin lira olarak faturalara yansıyor.
Yüksek maliyetler nedeniyle birçok aile ısınma ihtiyacını karşılayamıyor. Birçok evde yüksek fiyatlar nedeniyle sobaların yakılamadığı ve yine kombilerin açılmadığı belirtiliyor.
“BİRAZ ISITACAK ŞEKİLDE YAKIYORUZ”
Diyarbakır’da kışın gelmesiyle beraber evinde odun sobası yakan Şefik Buğdaycı, bir ton odunu 5 bin liraya aldığını ve bin lira da nakliye parası ödediğini söyledi. Aldığı 12 bin lira emekli maaşıyla geçindiğini belirten Buğdaycı, "Yani aldığım para neye yeter? Isınma ihtiyacımı dahi zor karşılıyor. Bu şartlarda geçim çok zor. Bu gün bin TL ile pazara gidiyorsun, poşetin yarısı dolmadan paran bitiyor" dedi.
Kışın gelmesiyle birlikte aylık ortalama 4 bin 500 lira doğal gaz faturası geldiğini dile getiren Eyüp Barut, "Sabit bir maaşım yok işçiyim. 4 tane çocuğum var, okula gidiyorlar. Onların ihtiyaçlarını dahi karşılayamıyorum. Geçinmekte çok zorlanıyoruz ve buna bir çözüm bulunmalı" ifadelerini kullandı.
Asgari ücret alan 4 çocuk babası Mahfuz Demir, aldığı parayla ne çocuklarının ne de evin ihtiyacını karşılayamadığını söyledi. Doğalgaz en düşük derecede yakmalarına rağmen bin TL fatura geldiğini ifade eden Demir, "Peteklere elini dokundurursan, biraz ısıtacak şekilde yakıyoruz. Isınmak için fazla yakınca da fazla geliyor karşılayamıyoruz" diye konuştu.