Diyarbakır’da bu eziyetin fiyatı 50 lira! Diyarbakır’da bu eziyetin fiyatı 50 lira!

Tarihi dokusu ve kültürel zenginlikleri ile ünlü Sur ilçesindeki kahvehaneler, özellikle emekli vatandaşların oyunlar oynayıp zaman geçirdiği ve sohbet ederek kaynaştıkları mekanlar olarak biliniyor. Sabahtan akşama kadar kahvehanede vakit geçiren emekliler, Diyarbakır’ın geleneksel oyunu haline gelen domino ile zamanın nasıl akıp gittiğinin farkına varamıyorlar.

YALNIZLIK HİSSİNİ AZALTIYOR
Kahvehanelerde geçen zaman, vatandaşlar için yalnızlık hissini azaltan ve sosyal bağlantılarını sürdürmelerine olanak tanıyan önemli bir mekân oluşturuyor. Bunun yanı sıra gençler, yaşlıların deneyim, öneri ve tavsiyelerinden yararlanarak kültürel değerlerin yok olmasına da mâni oluyorlar.  Böylelikle eski gelenekler ve oyunlar, yeni nesiller tarafından da ayakta tutuluyor.

DOMİNO OYUNU
Domino oyunu ikişerli gruptan oluşup toplam dört kişinin bir araya gelmesiyle oynanıyor. Demirden oluşan ve üzerinde 1’den 6’ya kadar nokta işaretiyle kazınan küçük parçalar sırayla tepsiyi andıran yuvarlak bir tahtanın üstüne yan yana koyulduktan sonra kimin elinde daha az sayı kalmışsa o grup kazanıyor.

Muhabir: Abdullah ÇAKIL