Domates, yemeklerde en sık kullanılan sebzelerden. Çorbaya, salataya, kahvaltılık tariflere ve daha pek çok tarife giren domates, yaz aylarında daha lezzetli oluyor. Ayrıa domatesi doğal bir şekilde kurutup daha uzun süre tüketebilirsiniz. Kurutulmuş domates nasıl kullanılır? Evde fırında ve güneşte domates kurutmanın püf noktaları...
EVDE KURUTULMUŞ DOMATES YAPIMI
Öncelikle domatesleri güzelce yıkayın ve saplarını çıkartın. Ardından kağıt havlu yardımıyla kurutun.
Domatesleri ıslak bırakmak, kabuklarının yumuşamasına ve doğru bir şekilde kurumamasına neden olur.
Kurulama işleminden sonra domatesleri istediğiniz boyut ve şekillerde dilimleyin. Fırın tepsisine pişirme kağıdı serin.
Dilimlediğiniz domatesleri aralıklı olacak şekilde dizin. Domateslerin üzerine isteğe göre karabiber, kekik veya tuz ekleyebilirsiniz.
Eğer tuz kullanacaksanız, kaya tuzu olmasına özen gösterin. Önceden ısıtılmış 110 dereceli fırında domateslerini 3-3,5 saat kadar pişirin.
İlk 1 saatin sonunda domatesleri ters yüz edin. Domatesler yavaş yavaş sularını salıp kurudukları için fırın mutlaka 110 derecede olmalıdır.
Eğer daha hızlı kurumasını istiyorsanız, domatesleri daha ince doğrayın ve içindeki tohumlu kısımları çıkartın.
Domatesler tamamen kuruduğunda oda sıcaklığında bekletin. Daha sonra cam kavanozlara aktarın.
Dilerseniz, kavanozlara sarımsak, zeytinyağı ve kekik ilave edebilirsiniz.
Kavanozların kapaklarını hava almayacak şekilde kapatın. Gün ışığı almayan serin ve kuru bir yerde muhafaza edin.
GÜNEŞTE DOMATES NASIL KURUTULUR?
Domates güzelce yıkayın ve sap kısmını alın. Daha sonra kurulayın. Güneş alan uygun bir alana temiz bir bez serin. Dilimlenmiş domatesleri beze yerleştirin. 2 boyunca çevirerek kurumasını sağlayın. Tamamen kuruyunca da kavanozlara alıp muhafaza edebilirsiniz.
DOMATES KAÇ GÜNDE KURUR?
Domateslerin güneş altında kuruması boyutuna göre değişir. Fakat genel olarak 7 ila 10 gün içinde kururlar.
KURU DOMATES NASIL KULLANILIR?
Kurutulmui domatesi yemeklere ve salata ekleyebilirsiniz. Çeşitli tariflerde kullanılan kuru domates et yemeklerinde, hamur işlerinde ve salatalarda sık sık tercih edilebiliyor.