Dünyanın en eski yerleşim alanlarından biri olan Diyarbakır, aynı zamanda ilk tarım ve hayvancılığın yapıldığı ilk bölge olarak da bilinmektedir. 3 Ağustos Dünya Karpuz Günü'nde ise akıllara Diyarbakır'ın ağır ve büyük karpuzları geldi. Peki, Diyarbakır'ın neden onlarca kiloluk karpuzları meşhur. İşte, haberimiz sizlerle...
KENTİN EN MEŞHUR ÜRÜNÜ: KARPUZ
Diyarbakır'ın tarihi serüveni boyunca en çok anıldığı unsurlardan biri olan Diyarbakır Karpuzu kente has bir meyvedir. Citrullus lanatus türüne ait olan ve irilikleri itibariyle dünyaca meşhur olan Diyarbakır Karpuzları yuvarlak-oval şekilli, alacalı karpuzlar sınıfına girmektedir. Dış kabuk rengi parlak olup, yeşil zemin üzerine uzunlamasına koyu yeşil geniş dilimler halinde çizgili bir görünüme sahiptir. Bu çizgiler muntazam bir görünümde olup zemin rengine göre oldukça koyu bir tondadır.
75 KİLOYA KADAR ÇIKMAKTADIR
Meyve ağırlığı ortalama 20-30 kilograma denk gelmektedir. Tipik yetiştirme usulü ile yetiştirildiğinde 50-60 kilo ve hatta 75 kilo kadar iri meyveler elde edilebilmektedir. Meyve kabuğu oldukça sert ve kalındır. Meyve kabuk kalınlığı use santimetre olup, beyazımsı renktedir. Meyve et rengi kırmızı renkte olup oldukça tatlıdır.