Siverek-Kahta yolunun otuz birinci kilometresinde yol çalışması esnasında ortaya çıkan Sütun Bazalt Formları, bilimsel tabirle Columnar Basalt bulundu. Jeolojik açıdan korunmaya değer özgün yapılardan sayılan Sütun Bazalt’ın uzunlukları 8 ila 10 metreye kadar çıkabiliyor. Beşgen ve altıgen formlarda olan Sütun Bazalt, yaklaşık kırk beş derecelik bir açı ile yüzeysellik kazanmaktadır.

LAVLARIN SOĞUYUP BÜZÜLMESİYLE OLUŞAN DOĞAL YAPILARDIR

Konunun uzmanlarının aktardığı bilgilere göre önemli unsurlara sahip olan Sütun Bazaltlar, Karacadağ volkanizmasının özgün ürünleri arasında yer alır. Sütunların, lavların soğuyup büzülmesiyle oluşan doğal yapılar olduğunu aktaran uzmanlar, “Oluşum mekanizması incelendiğinde, lavların yüzeyinde başlayan soğuma, zamanla lav kütlesinin derinlerine doğru devam eder. Bu soğuma, lav akıntılarında hacim daralmasına bağlı olarak kasılma ve büzülmelere neden  olur. Bu durum, başlangıçta lav akıntıları üzerinde altıgen tipte çatlak sistemlerinin gelişmesine ve zamanla bu çatlakların derinlere doğru uzanmasına yol açar. Sonuç olarak, birbirine kenetlenmiş altıgen biçiminde bazalt sütunları oluşur. Bu özgün yapılar, alanda devam eden yol çalışmaları ve bu yapıların taşıdığı doğal ve özgün değerin farkında olmayan kimseler tarafından geri dönüşü mümkün olmayacak şekilde tahrip edilmektedir.”

“KARAYOLLARININ YOL ÇALIŞMASI ESNASINDA BULUNDU”

Narin'in ismi bir parka daha verildi: Bu kez adres farklı Narin'in ismi bir parka daha verildi: Bu kez adres farklı

“Milyonlarca yıl önce oluşmuş ve yüzyıllar boyunca yavaş soğumayla şekillenmiş bu yapılar, jeolojik açıdan özgün ve korunmaya değer niteliktedir. Nitekim, aralarında UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan (Giant’s Causeway, Kuzey İrlanda) alanların da bulunduğu birçok noktada bu yapılar koruma altına alınmıştır. Karayollarının yol calismasi esnasında bulundu, bizim köye yakın olduğu için bugün gördüm.” dediler.

Muhabir: Devrim AKTÜRK