12 bin yıllık tarihiyle farklı kültürlere ev sahipliği yapan Mezopotamya’nın incisi olarak tanımlanan Diyarbakır’da günümüze kadar ulaşan birçok tarihi eserler, yapılar bulunmaktadır. Diyarbakır’a baktığınızda zaten dünyanın en harika yapılarını görebilirsiniz. Mücadele olarak Diyarbakır’daki vatandaşlara “Dünyanın sekizinci harikası Diyarbakır’da olsaydı burası neresi olurdu? diye mikrofon uzattık. Peki, vatandaşlar hangi tarihi yapıları söyledi. 

İşte Mücadele mikrofonuna yansıyan cevaplar…

Diyarbakır’da vatandaşlara dünyanın sekizinci harikası neresi olurdu diye sorduğumuzda birbirinden farklı cevaplar aldık. Hasan Paşa Hanı diyen de oldu, Ulu Cami diyende oldu, tarihi Surlar diyende oldu. Turistlerin birçoğu ise Hazreti Süleyman camisinin olmasını istedi. Bazı vatandaşlar ise Diyarbakır’ın tarihi güzelliklerini sayarken hangisini seçeceğine karar veremedi. 

Hollanda’dan geldi Diyarbakır ve Mardin hakkında kitap yazacak! Hollanda’dan geldi Diyarbakır ve Mardin hakkında kitap yazacak!

Diyarbakır Surları Fotoğraf İçkale

SURLAR BÜYÜLEMEYE DEVAM EDİYOR
Dünyanın sayılı tarihi ve kültürel zenginliklerinden biri olan Diyarbakır, tarihin derin izlerini taşıyan Sur İçi bölgesiyle yeni bir harika olmaya aday. UNESCO dünya mirası listesinde yer alan bu muhteşem eser, 6. yüzyıldan kalma surlarıyla ve benzersiz tarihi dokusuyla ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor.

Diyarbakır En Güzel Fotoğrafları Mücadele Gazetesi (4)

DÜNYANIN SEKİZİNCİ HARİKASI SURLAR VEYA ULU CAMİ OLMALI
Sur içinde yer alan tarihi Ulu Cami, Hz. Süleyman Camii, Mardin Kapı ve Hevsel Bahçeleri gibi önemli yapılar ve alanlar, Diyarbakır'ın tarihi ve mimari açıdan zenginliğini gözler önüne seriyor. Ayrıca, Sur İçinin dar sokakları, geleneksel Diyarbakır evleri ve şehrin özgün atmosferiyle de dikkat çekiyor. Diyarbakır’daki vatandaşlardan gelen cevaplara baktığımızda dünyanın 8. harikası olarak en çok tarihi Surlar ve Ulu Cami cevabı gelirken On Gözlü Köprü’de gelen cevaplar arasındaydı. Peki dünyanın 7 harikası hangileridir?

DÜNYANIN 7 HARİKASININ İKİSİ TÜRKİYE’DE
Dünyanın 7 harikası farklı ülkelerde farklı şehirlerde bulunan tarihi yapılar veya güzelliklerdir. Bu 7 harikadan ikisi Türkiye’de yer alıyor. Biri İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan Artemis Tapınağı olurken diğeri ise Muğla’nın Bodrum ilçesinde yer alan Halikarnas Mozolesi’dir. Yaklaşık M.Ö. 350 yılında Karya hükümdarı Mausolos adına inşa edilmiş devasa bir mezardır. 

İŞTE DÜNYANIN 7 HARİKASI
1) Keops Piramidi, Gize, Mısır
2) Babil’in Asma Bahçeleri, El Hilla, Irak
3) Zeus Heykeli, Olympia, Yunanistan
4) Rodos Heykeli, Rodos Adası, Yunanistan
5) İskenderiye Feneri, İskenderiye, Mısır
6) Halikarnas Mozolesi, Bodrum, Türkiye
7) Artemis Tapınağı, Selçuk, İzmir, Türkiye

Muhabir: Abdullah AKYOL