Kimi şehirler, özellikle metropoller öyle kalabalık ki iğne atılsa yere düşmesi güç. Buna rağmen dünyanın kalbinin buralarda attığını, bu şehirlerin insana yaşadığını hissettirdiğini, temposuyla büyülediğini inkâr edemeyiz

1) TOKYO / 37.3 MİLYON

Dünyanın en kalabalık şehirleri listesinin ilk sırasındaki Tokyo, pek çok bakımdan dünyanın geri kalanından ayrılıyor. 37.3 milyonluk nüfusuyla Tokyo’yu ziyaret etmeden önce şehirdeki yüksek fiyatları göz önünde bulundurarak plan yapmakta fayda var. Zira CNN Travel’ın 2022 yılını baz alarak yayımladığı rapora göre Tokyo, dünyanın en pahalı beşinci şehri. Meşhur kiraz çiçeklerinin açtığı ilkbahar aylarında şehrin turist akınına uğradığını, bu dönemde her şeyin fiyatının katlandığını ve halihazırda kalabalık olan şehrin ilkbaharda dolup taştığını söyleyelim. Tüm bu sebeplerle, Tokyo’yu sonbahar veya kış aylarında ziyaret etme fikri değerlendirilebilir. Öte yandan, Tokyo’nun kendine özgü kodlarından bazıları sizi şaşırtabilir; bu şehirde sokakta sigara içilmediğini, toplu taşımada kısık sesle konuşmanın yazısız bir kural olduğunu ve Tokyoluların bitmeyecek gibi görünen sıralarda hiç sıkılmadan beklediğini bir kenara not etmekte fayda var. Elektronik ürün meraklıları için adeta bir cennet olan şehrin Akihabara bölgesi, bu konuda görüp görebileceğiniz en zengin merkezlerden biri.

2) YENİ DELHİ / 31 MİLYON

Yeni Delhi, 31 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık şehirleri arasında ikinci sırada.

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi, 31 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık şehirleri arasında ikinci sırada. Ülkenin görece en modern şehri; ilginç, kimi zaman karmaşık manzaralar sunuyor. Karma felsefesi ve kabullenmenin başkentini keşfederken düşüncelere dalmak, belki bir iç yolculuğa niyetlenmek şehri ziyaret edenlerin ortak deneyimleri arasında. Dünyada nüfusu en yüksek şehirlerden Yeni Delhi, sıklıkla Hindistan’ın bürokratlarına, sanatçılarına, modacılara ve ünlü isimlere de ev sahipliği yapıyor. Öyle ki özellikle son yıllarda şehrin çağdaş sanat açısından oldukça geliştiği ve her köşe başında bir modern sanat galerisine rastlamanın mümkün olduğu söyleniyor. Üstüne şehir Asya’da önemli bir moda merkezi sayılıyor, çok sayıda parlak modacıya ilham veriyor. Şehrin egzotik yapısı ve kendine özgü mimarisi de Yeni Delhi’yi keşfedilmeye değer kılıyor.

3) ŞANGHAY / 28 MİLYON

Pek çok bakımdan Çin’in dünyaya açılan kapısı olarak kabul edilen Şanghay, 28 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık şehirleri arasında üçüncü sırada. Diğer kalabalık şehirlerde de dikkatimizi çeken, modern ve geleneksel olanı bir arada barındırma özelliğini taşıyan Şanghay hem kozmopolit hem de egzotik bir şehir. Yangtze Nehri Deltası’nın en doğusunda konumlanan şehir, Çin’in en büyük ticari ve finansal merkezi. Şanghay’ın geleneksel hallerini keşfetmek ve biraz içe dönmek için Chen Xiang Ge ve Yeşim Buda tapınaklarını ziyaret edebilir, modern hayatın içine dalmak için M50 bölgesindeki sanat galerilerini keşfedebilirsiniz. Olası bir Şanghay ziyaretiniz sırasında dünyaca ünlü restoranlara ev sahipliği yapan The Bund bölgesinde bir akşam yemeğini ve Yu Bahçesi’nde yeşilin tadını çıkarmayı ihmal etmeyin.

4) SAO PAULO / 21.8 MİLYON

Rengârenk ve her daim kıpır kıpır bir kent olan Sao Paulo, hem Brezilya’nın hem Güney Amerika’nın en büyük şehri. Farklı köklerden gelen insanların bir arada yaşadığı bu kozmopolit şehirde hayat hiç durmuyor. 21.8 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık şehirleri arasında yer alan Sao Paulo’da dinamik şehir hayatının tüm ögelerine rastlamak mümkün. Kent merkezinin olanca zenginliğine karşın Brezilya’yla özdeşleşmiş gecekondu mahalleleri -nam-ı diğer favelalar- kentin farklı bölgelerinde, saklanmaya ihtiyaç duymuyor. Serra do Mar Tepeleri üzerine kurulmuş olan şehrin bize göre öne çıkan noktaları; Ibirapuera Parkı, Sao Paulo Futbol Müzesi, Sao Paulo Katedrali ve Sao Paulo Sanat Müzesi.

5) MEXİCO CİTY / 21.6 MİLYON

Mexico City, 21.6 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık şehirleri arasında beşinci sırada.

Dünyanın en eski uygarlıklarından Aztekler ve Mayaların mirasını bugüne taşıyan Mexico City, 21.6 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık şehirleri arasında beşinci sırada. Mexico City sokakları -tıpkı diğer kalabalık şehirlerde olduğu gibi- daima hareketli. Üstüne coğrafyanın sıcakkanlı insanları, gizemli ritüelleri, her yana taşan sanat biçimleri ve meşhur soslu sokak lezzetleriyle Mexico City, keşfedilmeye değer manzaralar sunuyor.

6) KAHİRE/ 21 MİLYON

Tıpkı Sao Paulo gibi, Kahire de bulunduğu ülkenin ve kıtanın en büyük şehri. Mısır’ın başkenti olan ve dünyanın en kalabalık şehirleri arasında yer alan Kahire, ziyaretçilerine oldukça gizemli bir zaman yolculuğu vadediyor. Tıpkı Sao Paulo gibi, Kahire de bulunduğu ülkenin ve kıtanın en büyük şehri. Güncel nüfusu 21 milyon civarında seyreden kentte kalabalık ve sıcak attığınız her adımda peşinizden geliyor. Kahire modern hayatın hemen her nimetine sahip, mimaride gökdelenleriyle göz kamaştırıyor. Öte yandan Nil Nehri’yle bereketlenen şehrin sokak ve çarşıları, ayrıca dünyanın yedi harikası arasındaki Gize Piramitleri ve genel kültürel doku, kadim doğu bilgeliğinin eşsiz yansımalarını sunuyor. Belirtmek gerekir ki Kahire de diğer birçok kalabalık şehir gibi, finansal ve kültürel açıdan farklı toplumsal sınıflara ve sosyal zıtlıklara ev sahipliği yapar. 7000 yıllık geçmişe sahip Mısır’ın kalabalık başkentinde trafik biraz problem, dolayısıyla ulaşımınızı planlarken bu bilgiyi aklınızda tutmanızda fayda var. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan eski şehir bölgesindeki Kahire Mısır Müzesi’ni ve piramitleri; ayrıca Büyük Gize Sfenksi’ni mutlaka görmenizi öneririz.

15 İSTANBUL/ 15 MİLYON

Dünyanın en kalabalık şehirleri listesinde 15. sırada bulunan İstanbul’da yaklaşık 16 milyon kişi yaşıyor. Geldik nam-ı diğer “Mutluluk Kapısı”na, evimize, İstanbul’a. Dünyanın en kalabalık şehirleri listesinde 15. sırada bulunan İstanbul’da yaklaşık 16 milyon kişi ikamet ediyor. Yoğun nüfusa rağmen şehrin karşı koyulamayan, eşsiz yanları bir hayli fazla. Şehrin cazibesi temel olarak olağanüstü İstanbul Boğazı’ndan, güçlü medeniyetlere ev sahipliği yapan tarihi arka planından, kültürel zenginlikten ve muazzam çeşitlilikten geliyor. Dünün, bugünün ve yarının eşsiz bir bileşimi olan İstanbul’un gastronomik ögeleri ve sokak lezzetleri oldukça nefis.

Editör: Mücadele Gazetesi