Diyarbakır'da havaların ısınmasıyla birlikte kavun, karpuz, kiraz, kaysı, erik, çilek ve dut gibi yaz meyveleri de çarşı-pazarda yavaş yavaş yerini almaya başladı.

Söz konusu yeni çıkan meyveler tezgahları renklendirip iştahları kabartsa da ancak meyvelerin fiyatları ise dudak uçuklatıyor.

Bu yüksek fiyatlar, doğal olarak bazı vatandaşı yaz meyvesinin vazgeçilmezinden biri olan park-bahçelerdeki dut ağaçlarına yöneltti.

Kentin birçok noktasında bulunan park-bahçelerdeki dutlar havaların ısınmasıyla birlikte olgunlaştı. Dut tüketmek, satmak ya da dut pekmezi yapmak isteyen kimi vatandaş, ellerine aldıkları brandalarla bugünlerde soluğu dut ağaçlarının altında alıyor.

Üzerine çıktıkları dut ağacını sallayarak ağaçtan düşen rengarenk ve bal misali dutları açtıkları brandalarda toplayan vatandaşlar, daha sonra brandalardaki dutları yanlarında getirdikleri kovalara doldurup eve götürüyor.

Eve götürülüp titizlikle temizlenen beyaz ve kırmızı dutların bir kısmı tabak ve sepetlere koyularak çarşı-pazar ve kaldırımlarda satılırken, bir kısmı da kışın tüketilmek üzere pekmez yapılıyor.

Kentin birçok noktasında toplanıp satılan tatlı dutlar, bir yandan düşük gelirli ailelere ekonomik katkı sağlarken bir yandan da tüketilen pekmeziyle şifa dağıtıyor.

Haber: Orhan YALÇIN

Editör: Orhan Yalçın