Cilt kuruluğu, çatlama, kabarıklık ve şişlik, ciltte kaşıntı ve pullu deri döküntüsü egzamanın en tipik belirtileridir. Tahriş edici veya alerjenle temas edildiğinde egzama belirtileri daha da şiddetlenebilir. Semptomları iyileştirmeye yardımcı olacak tedaviler mevcuttur ancak egzamanın kesin bir tedavisi yoktur.
EGZAMA NEDİR?
Egzama, kızarıklık, kaşıntı, pullu, kabuklu veya sertleşen veziküler lezyonlara neden olan inflamatuar cilt rahatsızlığıdır. Küçük çocuklarda daha sık görülen egzama hastalığı her yaştan kişiyi de etkileyebilir. Genellikle ellerde, bacaklarda ve ayaklarda görülse de vücudun herhangi bir yerinde de egzama hastalığı meydana gelebilir. Ciltte yaşanan bu değişim, cilt neminin korunmasına ve vücudun dış etkenlere karşı korunmasına yardımcı olmaktan sorumlu olan cildin bariyer fonksiyonunu zayıflatır.
Egzama rahatsız edici bir görüntüye neden olsa da tehlikeli bir rahatsızlık değildir. Basit tedaviler ile kontrol altına alınabilir. Önemli olan, egzama belirtilerini iyi tanımak ve vakit kaybetmeden doktora başvurmaktır.
EGZAMA NEDEN OLUR?
Özel Memorial Hastanesi'nin resmi sitesinden alınan bilgilere göre; Egzamaya sabun, deterjan, şampuan ve banyo köpüğü gibi tahriş edici alerjenlerle temas, soğuk ve kuru hava, nem, toz, polen ve küf gibi çevresel faktörler ya da stres ve genetik geçiş gibi uyaranlar neden olmaktadır. Ayrıca staphylococcus aureus adlı bakteri de egzamaya neden olur. Bu bakteri vücuttaki yararlı bakterilerin yerini alır ve cildin bariyer fonksiyonunu bozar.
Cildin reaksiyon vermesini sağlayarak egzamanın nedenleri şunlardır:
Soğuk ve kuru hava
Nem gibi çevresel faktörler
Alerjenler
Makyaj ve cilt bakım ürünleri
Deterjan, sabun ve parfüm gibi kimyasallar
Polen ve küfler
Gıda alerjileri
Birtakım metaller
Bağışıklık sistemi düşüklüğü
Genetik
Ortamdaki hava kirliliği
Stres ve kaygı