2024 yılının sonuna doğru, Google Türkiye arama verilerini yayınladı. Buna göre, ismi pek bilinmeyen özellikle bayramlarda ve özel günlerde yapılan altın bilezik tatlısı öne çıktı. İşte altın bilezik tatlısı tarifi…
Altın bilezik tatlısı, irmik, fındık ve şerbetle yapılan, görünümüyle bileziklere benzeyen bir tatlıdır. Altın bilezik tatlısı, şerbetli tatlılar kategorisinde yer alan ve özellikle bayramlar, özel günlerde yapılan bu tatlı, misafir ağırlamak için de idealdir. Tatlının görünümü bileziklere benzediği için bu adı almıştır. Tatlının içi yumuşak, dışı ise çıtırdır. Şerbeti ise tatlıya lezzet verir. Altın bilezik tatlısını evde kolaylıkla yapabilirsiniz. Tarife dikkat ederek uygularsanız, başarılı bir sonuç elde edebilirsiniz.
ALTIN BİLEZİK TATLISI TARİFİ
Malzemeler
125 gram tereyağı
Yarım su bardağı pudra şekeri
2 su bardağı un
2 adet yumurta
Yarım su bardağı irmik
Yarım su bardağı kavrulmuş fındık
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Şerbeti İçin:
3 su bardağı su
3 su bardağı toz şeker
4 damla limon suyu
Üzeri İçin:
1 adet yumurta sarısı
Yapılış
Şerbeti hazırlamak için suyu bir tencereye alın ve kaynamaya bırakın.
Kaynadıktan sonra üzerine toz şekeri ekleyip karıştırarak şekerin erimesini sağlayın. Şeker eridikten sonra limon suyunu da ekleyin ve karıştırarak 10 dakika kadar kısık ateşte kaynatmaya devam edin.
Şerbet kaynar haldeyken ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Tatlı hamuru için oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını bir kabın içine alın, pudra şekerini ekleyerek mikserle çırpın. Tereyağının üzerine yumurtaları ekleyip çırpma işlemine devam edin. Ayrı bir kapta un, kabartma tozu ve vanilyayı karıştırın, irmiği ve kavrulmuş fındığı da ekleyip karıştırın.
Unlu karışımı tereyağlı karışıma ekleyin ve elinizle yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
Üzerine yumurta sarısını sürün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 25-30 dakika kadar pişirin.
Fırından çıkan sıcak tatlıları soğuk şerbetin içerisine alın ve tamamen soğuması için üzerlerini kapatın.
Şerbetini çeken tatlıları servis tabağına alın ve isteğe bağlı olarak üzerini süsleyin.