Diyarbakır, geçmişten bu zamana karpuz üretiminin merkezlerinden birisi olmuştur. Özellikle birçok yerde yetiştirilen karpuzlardan daha büyük olan Diyarbakır karpuzu, görenlerin de diğer karpuzlardan ayırt edebileceği bir karpuz. Peki karpuz üretiminde Diyarbakır kaçıncı sırada? İşte bu sorunun yanıtı…

Diyarbakır Çüngüş hava durumu nasıl? Çüngüş'te yağış var mı? Diyarbakır Çüngüş hava durumu nasıl? Çüngüş'te yağış var mı?

DİYARBAKIR KARPUZ ÜRETİMİNDE İLK 10’DA!
Diyarbakır, karpuz üretiminde TÜİK verilerine göre 2004 yılında dördüncü sırada yerini alırken listenin başında Adana bulunmakta. Diyarbakır 2006 yılında üçüncü sıraya yükselirken Adana birinci sıradaki yerini korudu. İzmir’de aynı listenin ikinci sırasında yer aldı. Sonraki yıllarda tekrar dördüncü sıraya gerileyen Diyarbakır 2017 yılında beşinci sıraya düştü.

Karpuz (2)

DİYARBAKIR KARPUZ ÜRETİMİNDE SERT DÜŞÜŞ 
2019 yılında altıncı sıraya gerileyen Diyarbakır, 2021 yılında yedinci sıraya düştü. 2022 yılında dokuzuncu sıraya kadar gerileyen Diyarbakır 2023 yılını da bu sıralamada tamamladı.  Adana ise yıllardır listenin birinci sırasındaki yerini korumayı başardı.

Adana'da karpuz hasadı başladı

DİYARBAKIR KARPUZU NEDEN MEŞHURDUR?
Diyarbakır’ın sembollerinden biri olan ve adına festivaller düzenlenen tescilli Diyarbakır Karpuzu Dicle Nehri vadisindeki çakıllı ve kumlu arazide güvercin gübresiyle yetişir. Geçmişte büyüklüğü sebebiyle kılıçla kesilen Diyarbakır karpuzu, üreticiler tarafından büyük bir özenle yetiştiriliyor.

Muhabir: Onurcan GÜLER