Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenap Ekinci, Diyarbakır’a özel bir uçakla gelen bir ekibin Gazi Yaşargil Hastanesindeki kovid hastalarının 'TurkishBeam' adı verilen tedaviyle kobay olarak kullandığını ve bazı hastaların yaşamını yitirdiğini ileri sürdü. Dönemin İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin ise, iddiayı reddetti. Tekin, yaptığı açıklamada kobay iddialarının gerçek dışı olduğunu ileri sürdü ve söz konusu tedavinin Sağlık Bakanlığı'nın izniyle toplam 6 hastanede denendiğini açıkladı.

Prof. Dr. Cenap Ekinci

“BAKANLIK İZNİYLE YAPILDI”
Şu an Erzincan İl Sağlık Müdürü olan, söz konusu tedavinin yapıldığı tarihte ise Diyarbakır'da görevli olan Cihan Tekin hastaların kobay olduğu iddiasını reddetti. Gazete Duvar'ın ulaştığı Cihan Tekin, Türk Işını yönteminin Sağlık Bakanlığı'nın izni dahilinde uygulandığını belirterek "Resmi belgeleri, evrakları her şeyi var. Hastaların oranları da var. Bir iftiradan başka bir şey değil. Diyarbakır son derece modern bir şehir. Böyle bir şeyin bakanlığın izni olmadan yapılması mümkün mü? Bu akıl karı mı? Hangi kendini bilmez böyle bir şeyin altına imza atar?" ifadesini kullandı.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nden Mücadele Gazetesi’ne ödül Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nden Mücadele Gazetesi’ne ödül

Gazi Yaşargil Tedavi Ekinci Açıklama

“DİYARBAKIR’DA SADECE 4 HASTAYA UYGULANDI”
"Başka illerde de benzer deneyler yapıldı mı?" sorusuna yanıt veren Tekin, illerin sayısını hatırlamadığını belirtirken, "Farklı illerdeki 6 hastanede Bakanlığın izni ile bu proje uygulandı" dedi. Yöntemin Diyarbakır'da sadece 4 kişiye uygulandığını belirten Tekin, şöyle devam etti:

"Dün Diyarbakır Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı'na bilgi notu gönderdi. Orada videolar da var. Görüntülerde tedavi uygulandıktan sonra alkışlarla hastaneden uğurlanan hastalar var. Hepsinin rızası vardı. Bakanlık onayıyla 6 hastanede yapıldı. Diyarbakır'da toplam 4 kişiye uygulandı zaten. Öyle binlerce kişiye uygulanmadı. Bütün detaylar, bilgiler ve belgeler Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü'nde var. Bu iddialar popüler olma, ön plana çıkma ya da kendini gündemde tutma çabasından başka bir şey değil. Bakanlığın bu uygulamanın yapılması için kendi resmi yazısı var. Bunda başka söylenecek bir şey yok."

Kaynak: Duvar