Hiç şüphesiz, etkili konuşma ve diksiyona sahip insanlar iş ve sosyal yaşamlarında kolaylıkla iletişim kurabilirler ve kendilerini net şekilde ifade edebilirler.

Anlatmak istediklerini her zaman kolaylıkla anlatabilirler. Dolayısıyla diksiyonu iyi seviyede olan insanların kendilerine olan özgüvenleri de yüksektir. Bu da etkili konuşma ve diksiyon konusunda başarılı olan insanların iş hayatında  rakiplerine göre daha avantajlı olmalarını sağlar. Tabi ki iyi bir diksiyon sadece çalışan insanlar için gerekli değildir. Her bireyin konuşulan dili etkili kullanması son derece önemli bir kazanımdır. Çünkü sosyal ortama yansıyan güçlü ve doğru iletişim, toplumsal düzenin korunması ve anlaşmazlıkların ortadan kalkmasına açısından önemli bir yere sahiptir.

Diksiyon Nedir?

Diksiyon kelimesi Latince kökenli bir kelimedir. Diksiyon; güzel ve etkileyici konuşmak, sesin yapısını inceleyerek konuşmak gibi anlamları karşılamaktadır. Diksiyonda; sözü gerektiği yerde kullanmak, vurgu ve tonlamalara dikkat etmek, kelime telaffuzlarını doğru yapmak ve ses tonunuzu ayarlamak kilit noktalardır. Tüm bunların yanında beden dilinizi de konuşmanıza dahil ettiğinizde etkili konuşma konusunda zirveyi yakalamış olursunuz. burada beden dili; vücudun duruşu, mimikler ve göz teması şeklinde sözel olmayan ama karşı tarafa verilen sözel mesajı destekleyen etkenler olarak açıklanabilir.

DİKSİYON EGZERSİZLERİ NE İŞE YARAR?

Konuşmaların etkili ve güzel olması, dil sürçmelerinin yaşanmaması için yapılan tüm çalışmalar diksiyon egzersizleri olarak adlandırılmaktadır. Bunlar; artikülasyon çalışmaları, kalem egzersizleri, telaffuz alıştırmaları, sesli konuşma, taklit etme, nefes egzersizleri gibi etkinliklerdir.  Siz de bu egzersizlerden yararlanarak diksiyon sorunlarınızı azaltabilirsiniz. Bu egzersizler belki size basit görünebilir.

Bu nedenle konuşma hızınızı ayarlamak da diksiyon için önemlidir. Bir diğer önemli nokta ise nefes ayarlaması ve konuşma esnasında yapılan duraksamalardır. Bunlar da aşıldığı takdirde iyi bir diksiyona sahip olmak için önünüzde hiçbir engel kalmayacaktır.

İlgili eğitim: Doğru ve Etkili Konuşma Teknikleri

DİKSİYON İÇİN EVDE YAPILABİLECEK ÇALIŞMALAR

IIENSTITU sitesinde yer alan bilgiye göre; Birçoğumuz mükemmel bir diksiyonla doğmuyoruz. Fakat bu, konuşmamızın netliğini ve doğruluğunu geliştirmek için adım atamayacağımız anlamına gelmez. Kelimelerimizi oluşturma biçimimize dikkat ederek ve düzenli olarak pratik yaparak konuşmamızı daha anlaşılır ve daha incelikli hale getirebiliriz. Biraz pratikle diksiyonunuzun ne kadar gelişebileceğine şaşıracaksınız. Evde yapılabilecek çalışmaların bazıları şunlardır:

DİKSİYON KİTAPLARI OKUMAK

Etkili konuşma ve diksiyonu geliştirmenin şüphesiz en iyi yolu diksiyon ve davranış eğitimi içerikli kitaplar okumaktır. Diksiyon alıştırma metinleri okumak da diksiyon düzeltimi konusunda oldukça yararlıdır.  Ayrıca okuduğunuz her kitap ile kelime dağarcığınız genişleyeceği için konuşurken kelimeleri daha rahat seçebilir duruma da gelmiş olacaksınız. Bu nedenle size yeni kelimeler katacağından emin olduğunuz kitapları seçmenizde oldukça yarar var.

DİKSİYON TEKERLEMELERİ

Diksiyon tekerlemeleri, diksiyon geliştirmede kullanılan etkili metotlardan biridir.  Radyo ve Televizyon veya medya eğitimi veren farklı alanlarda diksiyon derslerinde, diksiyon tekerlemeleri bolca okutulmaktadır. Çünkü diksiyon tekerlemeleri, düzgün konuşma çalışmalarının teorik kısmından ziyade, pratik kısmına geçilen egzersiz grubundadır. Diksiyon tekerlemeleri; hem eğlenceli yapıları ile bizi düşündürüp eğlendirirken hem de kelime dağarcığımızı son derece zenginleştirmektedir. Ayrıca tekerlemeler telaffuz problemine yol açan dudak tembelliğini de ortadan kaldırma konusunda etkili çalışmalar arasında yer almaktadır.

KALEM EGZERSİZLERİ

kalem ile çalışma en etkili diksiyon egzersizleri arasında en yaygın olandır. bu çalışma için ne çok kalın ne çok ince yani orta kalınlıkta bir kalem seçin. kalemi yatay şekilde dişlerinizin arasında sıkışacak şekilde ağzınıza yerleştirin. herhangi bir metini okumaya çalışın. i̇lerleyen süreçte kalem egzersizleri alıştırmalarınıza, diksiyon metinleri hatta tekerlemeler ekleyerek çalışmalarınızın zorluk seviyenizi arttırabilirsiniz. yine kalem egzersizleri de dudak tembelliğini ortadan kaldırma konusunda oldukça etkilidir. çalışan dudak, çene ve dil kasları zor telaffuza sahip kelimeleri, kolayca çıkarabilecek düzeye gelecektir.

SES KAYDI YAPMA

Yaptığınız konuşmaları ses ya da video kaydı yaparsanız daha sonra tekrar izleyerek hatalarınızı görme fırsatı bulursunuz. Hataları düzeltmenin en önemli adımı önce onu fark etmektir. “Nerede hata yapıyorum?”, sorunuza net cevaplar veren bu yöntemle çalışmalarınızı, eksik yönlerinize göre yaparak daha başarılı sonuçlar alabilirsiniz.

TAKLİT YAPMA

Özellikle haber spikerlerinin ya da program sunucuların taklitlerini yüksek sesle yapmaya çalışmak hem sesinizi tanımanıza ve ses tonunuzu kontrol altına almanıza olanak tanıyacaktır. Yaptığınız taklitlerde vurgu ve tonlamaların nasıl yapıldığını yaşayarak öğrenme fırsatı yakalamış olacaksınız.

Kaynak: Haber Merkezi