Geçtiğimiz hafta Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde yol çalışmaları sırasında 2-5 milyon yıllık olduğu düşünülen yüzlerce bazalt sütununa rastlandı. Fotoğraf ve videoları inceleyen bölgesel ve ulusal çapta tanınan akademisyenler ise, yapıların dünyada ender görülen bazalt sütunlar olduğunu belirledi. Bazalt sütunlarının Karacadağ'ın volkanlarından meydana geldiği öne sürülürken, önemli bir çalışmaya daha imza atıldı.

SİVEREK BAZALT SÜTUNLARI’NIN LANSMAN ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Milyonlarca yıllık tarihi olduğuna inanılan Siverek Bazalt Sütunları’nın lansman çalışmaları ve etkinlikleri gerçekleştirildi. Lansman etkinliği çerçevesinde Bazalt Sütunları’nın olduğu alanda toplanan çok sayıda doğasever ve vatandaş ile birlikte, Siverek Belediye Başkanı Ali Murat Bucak, Harran Üniversitesi Coğrafya Bölümünden Prof. Dr. Mehmet Sait Şahinalp, Diyarbakır Müze Müdürü Müjdat Gizligöl, Eğitimci Yazar İlyas Gizligöl, Sivil-Der Üyeleri ve pek çok STK temsilcileri katıldı.

Türkiye’nin en büyük gölü kuraklık riskiyle karşı karşıya! Türkiye’nin en büyük gölü kuraklık riskiyle karşı karşıya!

ORTAK KARAR, BAZALT SÜTUNLARIN KORUNMASI YÖNÜNDE!
Tanıtım programında Bucak, Bazalt Sütunları gündeme alan ve tanınmasını sağlayan herkese teşekkür etti. Şahinalp ise; Bazalt Sütunların korunmasının, tanıtılmasının ve sonraki kuşaklara aktarılmasının önemli olduğunu söyledi. Diyarbakır Müze Müdürü ise; Bazalt Sütunların olduğu alanın Nemrut Dağı, Göbekli Tepe ve Diyarbakır Surları gibi Dünya Kültür Mirası Listesinde bulunan 3 önemli Kültür mirasının ortasında bulunan Bazalt Sütunların Siverek turizmi için değerli olduğunu, Bazalt Sütun taşların medyada yer almasının sevindirici olduğunu dile getirdi.

TOPLANTI SONRASI TEKNE TURU YAPILDI
Takoran Vadisine oldukça yakın olan Sütun Bazalt Taşlarını görmeye gelen vatandaşlar tanıtım toplantısı sonrasında Tekne Turuna yaptı.

Muhabir: Devrim AKTÜRK