Gercüş ilçesinde çiftçiler, her yıl yaptıkları pekmez üretimine bu yıl da başladı. Sabahın erken saatlerinden başlayarak topladıkları ilçeye özgü mezrone üzümünün geleneksel yöntemlerle suyunu çıkaran çiftçiler, elde ettikleri suyu evlerin önünde kurulan büyük kazanlarda saatlerce odun ateşinde kaynatarak pekmez haline getiriyor. Ayıklanan üzümler de çuvallara doldurulduktan sonra taş havuzlarda ezilip şıra haline getiriliyor.

BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç’tan açıklamalar BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç’tan açıklamalar

“6-8 SAAT ODUN ATEŞİNDE KAYNATIYORUZ”
Pekmezin tamamen organik olduğunu belirten çiftçilerden Süleyman Öner, “Sabahın erken saatlerinde kalkıp dağa gidiyoruz. Üzümlerimizi bağdan toplayıp, ev önündeki meydanda suyunu sıkıyoruz. Daha sonra bakır dev kazanların içine koyarak ateşimizi yakıyoruz. Pekmezin kendini temizlemesi için bir parça beyaz taş içine atıyoruz. Pekmezin temiz ve kaliteli olması için yapıyoruz. Saatlerce odun ateşinde kaynatıyoruz. Ortalama 6 ila 8 saat kaynamanın ardından pekmez oluyor. Pekmezimiz organik olduğu için çoğu hastalıklara şifa kaynağıdır. Gercüş pekmezi adı ve namıyla çok kaliteli bir pekmezdir. Gercüş zaten üzümüyle meşhurdur. Google’a ‘Mezrone üzüm’ yazdığınızda, direkt Gercüş karşınıza çıkıyor” dedi.

Selman Öner ise pekmezin besleyici ve tok tutucu olduğunu, kansızlığa, eklem ve kemiklere iyi geldiğini, boğazı yumuşattığını ve birçok faydasının olduğunu söyledi.

Kaynak: DHA